Ja sam u potrazi za novim monitorom već cca 2 godine (zbog izlaza, i malo veći bi...), vratio sam ih u trgovine neznam koliko. IPS ne dolazi u obzir zbog glow-a, i svakih cca 5 monitora (

) naručim jedan da vidim jesam li ja lud ili mi stvarno to toliko smeta, i smeta mi. Iskreno radije TN kvalitetniji bi uzeo, a tako će i završiti izgleda.
Kod VA matrica, ako je matrica izašla iz TP Visiona (Philips, većima AOC monitora, dosta Acer monitora...) znači da je sranje 99%. Innolux su OK, AU Optronics su super u većini slučajeva, za ostale (Panda?, Samsung?...) nisam siguran. Jedini problem ih je naći u pakiranju da sve paše, znači izlazi, ergonomija, veličina itd.). Iako i tu ima razlika i do proizvpđača monitora s istim matricama unutra.
Najbolji mi je bio Benq EW3270u (Innolux matricu ima), ali je rezolucija prevelika i prevelik mi je monitor ipak. Napomena da uvijek gledam 60 Hz modele jer mi je više nepotrebno, i na više bez obzira o matrici se primjete ta sranja sa bijelim tekstom na tamnijim pozadinama i slično što na 60 Hz ne dođe do izražaja.
Just my 2 cents.