Pozdrav svima i hvala na odgovorima!
Moram priložiti malo više detalja, pa se nadam da će biti jasnije što stvara problem.
Eliminiram napajanje jer sam stavio unutra novi Seasonic Focus 650w, koji ni pod full loadom nije upalio ventilator za hlađenje.
Ploča koju imam je Asrock H510m-hdv/m2.
Ploča ne podržava RAM frenkvenciju Kingston 3200Mhz, pa RAM radi na 2600 ili 2666 (ne sjećam se točno).
U biosu ništa nije dirano osim dizanje limita W-ataže na 95W, prije negoli se downclocka turboboost sa 4.0-4.3 na manje.
Prije bi se downclock događao nakon par minuta stress testa na 65W što je nativna (po papirima) Wataža za 10400f, pa mi je to išlo na živce jer sam htio da mi turbo boost radi na 4+ ghz cijelo vrijeme.
Cooler na procu je Artic Freezer 7 i temp proca u idle-u je 28c.
Kučište je dobro hlađeno i pod full opterećenjem nakon par sati temp procesora ne prelazi 70C.
Da li je 70C za taj procesor puno ili ne?
Nemam nikakvih problema u radu osim rušenja threadova pod prime95 loadom.
Problem je što radim extra komplicirane kalkulacije i izralučune u excelu na desetke tisuća redova, kroz Visual basic i kroz tone makro-a pa nebi htio da procesor fula kalkulaciju u sredini izračuna a da ja ne mogu to kasnije znati/detektirati da je nešto u finalnom izračunu krivo...
Zar je moguće da Prime95 zagrijava procesor za gotovo 15 stupnjeva više od Intel Burn Test-a?
I da procesor vuče puno više W-struje nego Intel Burn Test?
Imajte na umu da je Intel test pokrenut preko 1h, a Prime95 je došao do temp 70+ i 80+w u roku 5 minuta.
Nije li to samo pokazatelj da je Prime ipak bolji stress test koji doslovno zakolje CPU?
Intel Burn Test:
Prime95 :
Kad vrtim Prime95, gotovo mi uvijek isti thread krepa (9 i 10), dok ostali rade i dalje...
Pretpostavljam da su worker 9 i 10 skupa jedna jezgra i ta ista jezgra stvara probleme?
Napomena : Vrteći CPU stress test, pokrenut je istovremeno bio i GPU stress test zbog namjernog dizanja temperature u kučištu, jer kad je GPU po opretečenjem doslovno sije toplinu oko sebe ko toplana