View Single Post
Staro 28.10.2021., 14:19   #5033
Blagus
Premium

Datum registracije: Jun 2012
Citiraj:
Autor the chosen one Pregled postova
Evo, ovo i ja mislim, doduše ne za router nego za ONT...
I ako može netko pojasniti zašto bi se upuštao u njegovu zamjenu (ONT-a) ako u 99% slučajeva odrađuje svoj posao. Jel isporučuje 1Gbit? Isporučuje.
A sve ostale điđe-miđe može odraditi malo bolji router.

Ispravite me ako griješim
I mislio sam na zamjenu svega - i rutera i ONT-a.

Zašto? Uređaj manje (sve je u jednom s SFP-om), pa oslobodiš utičnicu i eliminiraš blesiranja ONT-a kojem nemaš pristup (morao sam dva puta u par mjeseci rebootati Raisecom jer mu je došlo... nešto, tko zna što). Ovako ako i zapne nešto, rebootaš ručno ili automatizirano jedan uređaj i riješio si 99% problema.

Ali u pravu si kad veliš da skoro nikome to ne treba - s VDSL linije za koju sam ciljano portao OpenWrt na jedan VDSL ruter i na njemu svašta podešavao, prešao sam na optiku i koristim operaterov ruter jer radi dovoljno dobro za jedan PC, TV i mobitel. A luđak sam koji bi u životno djelo pretvorio otključavanje rutera kad ne bih imao admin pristup

No da idem proširivati mrežu, dodavati kojekakve IoT uređaje, slagati smart home, komunikacijski ormar i slično, definitivno bih zamijenio i ONT i ruter sa svojom opremom jer u takvoj situaciji igračke koje dobijemo nisu dovoljno dobre (bar za moje zahtjeve).
Blagus je offline   Reply With Quote