Postoji puno vise planeta od tri

Imaju FTL, zapravo jos bolje, prebacuju se sa jednog mjesta na drugo trenutno svijajuci prostor/vrijeme. Ali nemaju racunala nego mentate (Thufir Hawat, onaj sto je iskovrnuo ocima

) jer su se davnih dana opekli na AI, imali Butlerian Jihad da ih se rijese pa je od tada zabranjeno razvijati i imati racunala koja misle ili su blizu toga. Iako ima planet koji se bas i ne drzi toga al' to je u kasnijim knjigama. Anyway, zbog toga imaju i navigatore, koji su zacinom toliko promijenjeni da mogu navigirati space ship trough time and space.
Ta kao neka religija jer red Bene Gesserit. "Vjestice" koje pak koriste razne religije, kako im kad odgovara, da manipuliraju lokalnim stanovnistvom. I na Dune su pustili religiju da pripreme dolazak Paula. One se isto fiksaju zacinom ali ne toliko kao navigatori koji su teski ovisnici. Bene Gesserit je tisucama godina krizao blood lines, da postignu Kwisatz Haderach, "the one who can be all places at once". Tu ih je Jessica zeznula pa je rodila sina umjesto kceri. Ona je isto Bene Gesserit i da, mogu kontrolirati hoce li dijete biti dvojajcano ili zensko
Slazem se sa tobom, vecina ovog iznad je onako ovlas spomenuto i bez citanja knjige lako se propusti. A i ako se ne propusti, vjerojatno nista nije jasno. Cak ni sama knjiga ne daje direktne odgovore, nego citatelj treba sam zakljuciti. Vjerojatno su to htjeli postici i u filmu.
Ja sam pak samo prepoznavao momente iz knjige. Zato i nisam stavio spoiler, bolje se pripremiti za film