Pozz,
Evo ukratko moje iskustvo iz ZG sa 2 bobbera.
Imao sam sreće pa su hexovi u kojima su assertani su bili prazni i još uvijek su moji bobberi sami tamo. Nažalost scale mi je pao na 6.1, ali to nije do mene već do ostalih hexova gdje su već nabacani drugi mineri, ima ih po 4-6 po hexu.
Ok moj scale znači da kad mene netko witnessa dobiva manji reward, ali i ja više manje witnessam minere sa nižim scaleom pa su mi rewardi niži.
Što se tiče antena promijenio sam nekoliko pri čemu sam na jednom bobberu odmah od početka stavio njegovu stock antenu 4dbi, a na drugom sam odmah krenuo sa RAK-ovom 5,8dbi antenom.
Ukratko krpz period od mjesec dana pokazalo se da 4dbi stock antena koja nije vani, već s unutarnje strane prozora, na sjevernom dijelu zg bolje witnessa druge minere od 5,8dbi antene koja je btw dignuta na nekih 15-16m na krovu zgrade sa dobrim LOS-om.
Za sve koji se pouzdaju u disco mode - to ne znači ništa jer ova RAK-ova je bacala pakete koje je čulo najviše 60 drugih minera, ali kad je dolazilo do witnesanja drugih lovio ih je nekoliko, a pola od njih su bii preblizu pa je bio invalid witness.
Surfajući bespućima intereneta, discorda i sl. otkrio sam da RAK antena nije baš dobro tunana - što sam i vidio kad sam ju pred 2 dana skinuo i vidio da radi u rasponu od 860-930MHZ, pa sam stoga na istu visinu od 15 metara puknuo bobcatovu stock antenu i voila - u prvih 24 sata mi se poduplao witnessing drugih minera - ZAŠTO? Jer je stock antena baš dobro ispeglana za EU 868MHZ i po mom mišljenju to je najbolja stock antena koja dolazi uz miner.
E sad koliko sam vidio najbolje istjunirane aftermarket antene su MCGILL-ove pa sam naručio jednu od 3dbi i 6dbi-a pa ću se igrati i vidjeti koja daje najbolje razultate.
Pred nekoliko tjedana naručio sam još 2 bobbera, ali s obzirom na potražnju mislim da neće prije sredine sljedeće godine ;-).
Naravno nitko ne zna što nam donosi pocv11 i koliko će nam smanjiti snagu i što će biti sa 7,8 10 dbi antenama - ono što čitam nije baš optimistično i prema tome mogle bi postati potpuno beskorisne.
Toliko od mene.