Evo da se javim.. Pao je soundbar, Yamaha Musiccast 400 (YAS408) snage 200w.
Prvo da riješimo dilemu, soundbar teško da može zamijenit stereo zvučnike, ukoliko je muzika prioritet..
Ali, soundbar kao all in one je dobar kombo izbalansiran za mjuzu i filmove, doduše, ipak je naglasak stavljen na filmove i tu je odličan, to mu je primarna namjena..
Bas, srednji i visoki, onak, fino izbalansirano, nije zamorno slušat na duge staze..
Sam sub ne vrišti od snage i ne padaju kvake od vratiju, nit se ne čuje grmljavinska tutnjava kao da je potres od 7.0.. Sub je 100w, na prvu, čini se slab, ak uspoređujemo s konkurencijom, gdje nude znatno jače snage odnosno veće subwoofere (300-400w, 8"-10").
Sub je jako dobro izbalansiran te se uklapa odlično u zvučnu sliku, bas je precizan i ima jako dobar udarac, nije nametljiv, neg onak, fino je podešen. Uz sub dolazi do izražaja i sam soundbar koji na kraju ostavlja dojam gledanja filma u kinu, bar meni, pogotovo ak nafrljim, a i malo smanjim bas, tak da se onda čuje cijeli spektar zvukova a ne samo tutnjava
Baš gledal Aquaman, to je film baš za subwoofer i tu fakat dolazi do izražaja sub koji se pokazao iznenađujuće jako dobar, baš ono, wooow, tutnjava samo takva.. Uglavnom malo čudo iz kompaktne kutije, nevelike snage, al bome velikog iznenađenja..
Pošto soundbar ne frca od snage, malo se treba jače pojačat da dođe to izražaja, naravno, glavnu riječ vodi i film tj koje je audio kvalitete, gledam da je bar DTS (audio 1500Kps).
Povezivanje je perolako, a uparivanje (wifi) soundbara sa wooferom je praktički instantno.. Imam aplikaciju music cast, pa tam sve podešavam, fora uglavnom, mada zna imat svojih mušica, grrrr...
Ono što je prednost ovog soundbara, a imam u planu bubnut još dva zvučnika, te ih bežično povezat u surround..
Yamaha musiccast 20 i 50 se mogu s ovim soundbarom bežično spojiti.
Musiccast 20 me više interesira..
Soundbar mi je već dugo vrijeme u fokusu, al eto, ja se i dalje vraćal na stereo zvučnike.. Prednost soundbara je, bežično povezivanje i ne zauzima puno mjesta, zapravo, teško i da se uoči da je nekaj od zvučnika u sobi
Ali, možda se nekima ne bi ni dopao taj model, pošto ne vrišti od snage nit ne pucaju stakla od woofera.. Ovdje je ipak stavljen naglasak na kvalitetu zvuka kao i odlično izbalansirana sinergija woofera i soundbara, osobno, ipak mi je to bitnije neg da imam u sobi neki soundbar od 400-500w i da svira svakak, samo ne onak kak bi trebalo...
Neki rivjueri vele da ipak wooferu fali malo snage, možda, rekao bih.. Ali, da se to fino glasno slušat-tj gledat i lagano ostavlja dojam gledanja filma u kinu.. Naravno, najveći aspekt kvalitete zvuka je medij koji se pušta kroz soundbar, tu dolazi do značajnih razlika za koje sam se iznenadio skroz, al eto, sad ipak gledam koji je audio format