View Single Post
Staro 21.09.2021., 10:39   #3566
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Klizna po zidu su dobra eventualno za neku spajzu, utility ili nebitne prolaze koje ces ponekad zatvarati. Za sobe osobno ne bih razmisljao o tome. Za wc/kupaone su fail. Ne brtve, uvijek imas gap od zida, a u najboljem slucaju dolaze s metlicama iako to ne znaci puno. Gap od zida ovisi koliko ti je ravan zid. Ako dosta zijeva, toliko ce ti i vrata biti udaljena od njega, logicno.

Mane kliznih po zidu (po meni, ovo sto sam vidio/prodavao/montirao):
Ako nemas donju vodilicu nego ti vrata samo vise na gornjoj vodilici - vrata se klate ako je propuh, dijete ih moze gurnuti kad su zatvorena... Nema nikakvog brtvljenja. Donja vodilica dosta pomogne samo da pridrzi donji dio vrata. Klizna vrata po zidu bez stoka estetski izgledaju predivno, funkcionalno, malo manje divno.

Ako imas klizna po zidu sa zakljucavanjem, npr za wc - nista od brtvljenja i zvucne izolacije, stok izgleda nakaradno jer strsi na jednoj vertikali na koju se brava hvata.

Klizna vrata po zidu ne iskoristavaju u potpunosti prolaz, ne mozes ih skroz otvoriti, mora ti skoljkica biti dostupna za potezanje i zatvaranje vrata pa ti vrata uvijek suzavaju efektivni prolaz za nekih 5-10cm.

Racunaj da tamo gdje ti vrata klize nemas vise dostupne uticnice i prekidace (potencijalno seljenje instalacija).

Imho, klizna vrata u kazetu imaju puno vise prednosti ako ti mogucnosti to dozvoljavaju, iako ni ona ne brtve 100% ajmo tako reci (imas 2 metlice okolo i 1 dosjed na stok/brtvu na strani brave). Mozes ih potpuno otvoriti i imati puni prolaz. Mozes staviti el.instalacije na kazetu. Dovoljno su dobre za kupaone, ali za zvucnu izolaciju su li-la. Skuplje su i traze planiranje i dosta radova.