Tema: Automobili
View Single Post
Staro 10.09.2021., 20:55   #56674
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Stvarno misliš da svoju sigurnost u autu možeš definirati u rasponu od 1 do 5, temeljenom na sudarima kakve nikad nećeš doživjeti? Otkad u ocjenu ulazi aktivna uz pasivnu sigurnost, dobar dio tih zvjezdica je temeljen na senzorima i njihovom proračunavanju i pretpostavkom da će u pravom trenutku odraditi svoj posao. S obzirom kakva iskustva imam s modernim VW senzorima aktivne sigurnosti (imaš ranije u temi), ne vjerujem im ni najmanje.

Elven ti je ukratko napisao problematiku, evo ti i materijala za čitanje.
https://www.topgear.com/car-news/cra...e-you-think-it

Sad si kupio auto koji ima 5*, za par godina će imati 0* ili 1*. Jel onda i on evoluira u "grobek" ili je i dalje dovoljno siguran za ženu i djecu?

Nema tragova kočenja, nema tragova guma na travi...nikakvog pokušaja da se izbjegne jedino mjesto u ZG gdje možeš nabrati finu brzinu i takvim zidom. Kao što si rekao..."educated guess".
Upravo ovo zadnje je poanta.

Da se razumijemo jos jednom, u Volvu S60 sam se osjecao iznimno sigurno. U Daci-i logan se ne osjecam bas najsigurnije (kao ni u c-elysseu npr), ali ne znam bas dal je grobek.

Subjektivno, radje bih bio u ocuvanoj Hondi Accord iz 2009. nego u novom Loganu i po gradu, i na autoputu i nedaj Boze u sudaru...

Ali mi je glupo da se auto naziva grobek.

Zao mi je sto ti je prijatelj poginuo u njemu, ali koliko je realno za procjenit da bi u novom VWu ostao ziv? Ne znam, nisam strucnjak i necu se petljat.

I sam sigurnost drzim jako bitnom i jedan od razloga zasto sam se rjesio Alfe 147... kada vidis kako joj se liga karoserija, pogotovo krov, pri sudaru, nije mi se svidjalo. Ali to sam ja proucavao, gledao, citao... nisam vidio broj zutih zvjezdica i reko "sranje".
Makar je tada NCAP imao vise smisla nego danas... jer su neki auti tad stvarno bili grobeki i drago mi je da je NCAP na to ukazao i izmjenio sigurnost u autima na puno bolje.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk
Elven je offline   Reply With Quote