Citiraj:
Autor dada-as
Malo razmisljam sto bi se moglo dogoditi s cryptom u zadnje vrijeme. Citam da ove banke ce, a vec se duze pise o tome naplacivat negativnu kamatu ako drzite novac u banci, odnosno uzimat ce vam naknadu za drzanje novca u banci. A s druge strane imamo crypto staking koji nudi sve i svasta i veliki povrat love.
Pa kako to funkcionira? Kako crypto neki coin s nekim tamo no name ljudima moze stvarat vrijednost, tipa novac stvara novac, a banke koje su glavne u cijeloj toj prici ne mogu ili bolje receno ne zele.
Jedino logicno i ono sto mi je poznato je da ovi staking programi su u biti legalne ponzi scheme. Kako ima priljeva novih stakera tako je taj coin stabilan ili cak raste, tako i raste povrat ulozenog, no cim prestane s priljevom coin pada u provaliju i ono sto je zastekano prakticki gubi vrijednost a ne stvara.
Ako ima tu jos necega sto stvara vrijednost na stejkani ulog napisite. Vjerujem da je netko to bolje istrazio.
|
Koliko sam ja upućen u defi staking, oni stvaraju novac iz ničega. Imaju svoj coin koji izdaju u redovnim intervalima. Npr. CAKE ima točno određeni broj po svakom bloku koji izdaje. Znači stvara sam svoj novac.
Onda imaju deflatorne mehanizme kojima smanjuju dostupnu količinu.
Jedina čista zarada je ono što dobiju od naknada, da li staking naknada, ili ovi koji su dex od zamjene iz jednog coina u drugi i slično.
Ali sve počiva na tome da taj njihov coin koji izdaju u neograničenim količinama ima neku vrijednost.
Nisam gledao puno tih defi igrača, ali od ovih koje jesam samo Autofarm ima ograničenu količinu za izdavanje tokena (hard cap), i sve će izdati do kraja 10. mjeseca. Nakon toga nema novih.