Citiraj:
Autor strgani
Ajd molba jedna, nemojte klince prevoziti na romobilima. Kakve stvari viđam po zg-u, dođe mi da istučem takve roditelje kad to vidim.. Jedno je po igralištu ili parkingu u dvorištu, ali kad vidim kak se voze po gradu, po cesti, kroz raskrižja..ne znam kaj da velim..
|
Oko Jelacica, po Ilici, sad ako prodjes, bit ce bar jedan koji vozi klinca ili kincezu na romobilu. Ali to je oko izloga ducana, mala frekvencija hoda ljudi, lagano klize. U puni promet uci je nesto drugo, ali uz ljude i ducane, nema velike brige.
Kao sto rekoh ranije, romobila ce svakim danom biti vise i vise, kad budete mislili da ih ima puno, bit ce ih jos vise.
Nogostupi postaju nova tiha prometnica, te se ne cini da ce postati mirnije u buducnosti. Ostaje samo dizati kulturu ponasanja i edukaciju same voznje. Promatrao iz tramvaja, auta, bicikla, busa, s prozora, cipelcugom, svakih nekoliko minuta ljudi se mimoilaze u potencijalnim neopasnim sudarima, tipa covjek u covjeka, covjek u neko vozilo na nogostupu. Svi se zure, mnogi se ne cine bas sretni, pa stres tanka jos dodatnog goriva od neraspolozenja.
Nakon zene koja me je zamalo s autom poslala u traumatologiju i ovaj tjedan podmirila stetu, neki da, ponovo, vozac na Selskoj, uopce ne gleda, toliko se prepao, da je izasao iz auta i izvinjavao se sto me nije vidio. Ljudi zuje, glavni pogled im je postao periferni, jer imaju sto misli, obradjujemo i kad treba i kad ne treba - sto misli!
Mene musavi ekrani i mobiteli, svakim danom sve vise brinu, cak i od pijanih vozaca u autu, ili drugih prometala. To vise nije ovisnost, vec patologija blejenja u musavo staklo, bez ikakve svijesti o momentu prometa, signalizaciji, ostalim sudionicima, s koje god strane. Jos kad su slusalice na usima pa mobitel u drugoj, pa ruka na guvernalu/volanu... odvratno :
Najvecu molbu trebas poslati omagijanim vlasnicima 'pametnih' telefona koji zaboravljaju mjesto i radnju svog kretanja.
...