View Single Post
Staro 06.09.2021., 22:14   #5477
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Alien_200581 Pregled postova
...
Ali samo cu reci da u praksi od sistemskog 256gb m.2 imam particionirano 150gb, a ostatak zjapi prazno i nepraticionirano, primarno zato jer mi i sa tih 150 ostaje 50gb praznog diska... Pa onda isti vrag stajalo 50 + 50 neparticionirano ili stajalo 100gb free Slicna stvar je i sa podatkovnim diskovima, a za game drive od 1TB stvarno nije problem uz današnje brzine neta imati 40 umjesto 42 igre instalirane, skinu se za 10 minuta sa steama. Tako da po mojoj logici nisam izgubio ništa a možda sam produžio život diskovima i smanjio im wear (ili bar primirio svoju paranoju)
Zar nije ideja SSDa da zapisuje u bilo koje slobodne ćelije kako bi se osiguralo ravnomjerno "trošenje" ?, odnosno particije i file-sistem ne određuju i stvarnu fizičku poziciju (ćeliju), suprotno od hard diska gdje particija znači i konkretan fizički prostor na disku tj. neparticionirani dio se i doslovno nikad ne koristi.
Drugim riječima, to što imaš particionirano samo 150GB od 256GB iz primjera, ne znači i da će firmware SSDa koristiti samo tih prvih 150GB nego sve dostupne ćelije (najprije one nikad korištene pa redom one označene za brisanje gdje mu treba i više napona da ih najprije obriše).

Da se avansno pospem pepelom ... zadnji put sam detaljnije čitao o tome prije 5-6 godina kad sam mijenjao sve sys i radne diskove na kompovima, pa je možda i Alzheimer došao po svoje
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote