Citiraj:
Autor tomek@vz
@c-shadow - jesi razmisljao o nekom jednostavnijem monitoringu (da ne drmas sad bas nekaj tipa Icinge) da dugorocno pratis sto se dogada, i koji procesi pocnu zezat i kad/u kojim uvjetima?
|
Ma digao sam nabrzinu netdata, lijepo izgleda i instalira se na jedan klik. Ali ne daje mi ništa posebno što ne bi imao on the flyi standardnim alatima tipa dstat, iostat, vmstat,....
Problem je definitivno dugoročne naravi, nakon xy dana, mic po mic, MB po MB se uswapa. Po meni nije samo do programa, nego do kernela ili kombinacije toga dvojega.
Recimo ova kombinacija koju sam opisivao u prošlo mpsotu radila je relativno stabilno dok VMovi nisu počeli roštati po diskovima kod updatea. OK, free mem je bio dosta mali, ali tek je onda ozbiljnije počeo swap. Ali ako malo gledamo, memorija koju su ti procesi dobili u startu je stalna. Jedino što se mijenjalo je da su radili read/write po diskovima, dakle opet se vraćamo na cacheve razne i baratanje njima od strane kernela. Da li hypervisor ima nešto s time, ne bi znao. Mogao bih probati prebaciti se na KVM, ali to bi dugo trajalo.
Drugo - nakon xx dana memorija je fragmentirana, alokacije većih blokova odjednom ne idu baš glatko, ne bi me čudilo da da kernel zaključi da ako ne može alocirati 2GB odjednom u velikim blokovima odluči zadržati cache i izbaciti ostale procese u swap kako bi napravio mjesta za novi proces

Našao sam sada bilješku da sam imao isti problem prije godinu dana koji se prividno na neko vrijeme riješio sam od sebe.
Što se tiče ovoga da smo sad već dvojica s istim problemom, možda bi ih bilo i više, ali koliko nas je tu na forumu da nam je linux primarni OS, da stvarno nešto ozbiljno radimo na tome i da ne gasimo stroj danima?
Citiraj:
Autor domy_os
Također razmišljam isključiti swap, pogotovo što mi Fedora po defaultu od 16 GB RAM-a pola uzme za swap, strpa ga u RAM i onda meni ostane cca 8 GB RAM-a. Ne kužim uopće tu logiku i što su dobili time, pretakanje iz šupljeg u prazno. OOM mi na Fedori 34 zasad dobro radi, nisam imao nijedan freeze cijelog sustava zbog nedostatka memorije, nego samo ubije određene procese. Još bi bilo dobro da me nekako upozori na to, a ne da moram koristiti kojekakve widgete i skripte.
|
U, tek sad vidim da gedora po defaultu koristi samo ZRAM. Tako se barem meni u virtualboxu instalirala. Možeš i podesiti konfiguraciju da ne uzme pola RAMa. Na jubuntu po defaultu uzme pola, ali onda swappiness mora biti defaultni 60 ili čak 100, da se potakne kernel da što više swapa

Da li koristiš kakve virtualke i ako da, koji hypervisor?
Oom je kod mene uvijek radio ok, recimo kako mi i žena koristi isti komp, njezin login user je dobio određena ograničenja preko cgroupsa, recimo da ne može potrošiti više od 3 GB RAM ukupno. Tako da idući put kad ostavi chrome browser i facebook otvoren to nakon 5 dana ne sruši stroj na koljena nego OOM potiho ubije browser