Prethodnih dana sam malo usporedio VM postavke kernela fedora34 (kernel 5.13) vs ubuntu 22.04 (kernel 5.8 i 5.11) vs Manjaro (kernel 5.10).
Sve distre imaju 99% identične (default) postavke za /proc/sys/vm

Razlike budu u kojem parametru kojeg recimo u starom kernelu nema, a u novijem ima. Svi najbitniji parametri (swappiness i sl.) identični su i najvažnije - defaultni.
Dakle, pada mi u vodu teorija da Jubuntu kod mene swapa, a Gedora kod Tomeka ne jer oni tamo developeri drugačije podese kernel

Biti će da je nešto kod mene, neki usage case, programi itd. što ubija dugoročno.
Onda sam se igrao s ubuntu 20.04 kernel 5.8 VM parametrima, situacije koje su me prije zezale, ali malo ekstremno ovaj put. Nakon par postavki završio sam s ovime:
Code:
total used free shared buff/cache available
Mem: 15533 12260 169 98 3103 2844
Swap: 16383 355 16028
Od 15 BG dostupnog OSu (ostalo pokupila integrirana grafa), koristilo se oko 12GB i za jedno prijepodne uswapao je samo 300+ MB. Što je izvrstan rezultat budući je u pozadini radio BTRFS scrub po USB disku, ja bi povremeno napravio cp 20 GB filea u /dev/null, bilo je pokrenuto jedno 3 Windows virtualke po 2 GB + linux virtualke (gedora i manjaro) od po gigu ili 2 svaka

Nakon jednog prijepodneva maltretiranja, rezultat je ovo gore, dakle neusporedivo bolje od situacije od prije par dana.
Na kraju balade kad sam to još malo opteretio:
- puštanje update na manjaro što je povuklo gigu s neta i roštalo po diskovima
- paralelno s time u fedora VMu update
- Win 10 VM isto pušteni updatei

E tu je počeo aktivnije raditi swap in/out i završio sam s 1.5GB u swapu, ali je većina programa i dalje radila. Recimo browser je bio pristojno responzivan. Važno: količina buffer/cache sad se proporcionalno smanjivala što prije nije bio slučaj. A jbt napokon neki pomak

Ostaje za testirati:
- kako se ponaša s tim postavkama nakon nekoliko tjedana uptimea
- kernel 5.11 koji mi je bio nešto čudan, a u changelogu se vidi da su prčkali po memoriji.
Što se online dokumentacije tiče, pročitao sam tonu toga, to je sve zbrčkano, gomila tekstova koji se odnose na linux 2.6, nezavisni siteovi tipa stackexchange i serverfault se ne mogu dogovoriti da li linux radi oportunistic swapping ili ne (ja zaključio na nedavnom primjer da svakako radi). Opcija za podešavanje ima, ali ih ne razumiju ih valjda niti oni koji su programirali. Linus (nema on to odavno pod kontrolom) i ekipa su očito pokušali uprogramiorati neki AI upravitelj virtualnom memorijom koji bi obradio sve slučajeve, ali naravno da im to nije uspjelo

Zasad radi relativno dobro, ali pravo dugoročno testiranje tek slijedi. Mislim da ću na kraju isključiti swap i jbg. Kad idući put 5 dana ostavim browser s tonom tabova u kojima javascript jede tone memorije, radije neka oom sve skrši nego da se usvapa