Tema: Automobili
View Single Post
Staro 20.08.2021., 14:27   #56334
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Evo malo PSA kilometraze. Pug306 1.6 benzinac. Ne znam kakva ce slika ispast na tapatalku sam

Poslano sa mog SM-A600FN koristeći Tapatalk
O pa fino je prosao. Kaj je s Air Bag lampicom? Otisao senzor u sicu/kopca pojasa ili nekaj ozbiljnije?

Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Ja bi rekao da ta cijela fama oko kilometraže je neopravdana.

Što se autu može desiti a da ne dođe na 500k? Govorim o bilo kojem autu. Može turbina krepati? Zamjeniš ju. Može getriba zaribati? Zamjeniš ju. Itd.

Sve osim nekakve ozbiljnije saobraćajke, ne vidim ni jedan razlog zašto auto ne bi išao pol milje. Pogotovo ako si u stanju to natući u 10-15 godina.

Problem je kada je auto već 30 godina star.

Činjenica je da mladi ljudi (mi koji ovdje pišemo), prodaju aute prije nego dođu do 200, 300, 400 ili 500k kilometara i onda cijela priča oko kilometraže pada u vodu.

Realno, kad čujem "ma to će ići i 400k km", mislim si, a zašto ne bi išlo?

Sve ovisi o održavanju i vlasniku, redovan servis, mijenjati ono što treba i ne vidim razlog zašto auto ne bi išao 400k km.

Da se razumijemo, treba 400 tisuća km natući, to je jedan dulji proces, ali najgore mi je kada kažu, Passat će ići 500k km, Hyundai će ići 300k itd.

Pa koji k...?

Ok, pretpostavka da Hyundai ima manje kvalitetne dijelove? Ok, mijenjaš ih nešto češće nego na Passatu.

Sve se na kraju svodi oko toga, je li servis ispativ ili nije. Ako voziš auto od 2500EUR i servis te košta 10 000kn, ok, možda se ne isplati. Ali ako auto vrijedi 2500EUR, 80% njih već ima 300 i više tisuća km.

Činjenica je, više km, veća ulaganja, više servisa, skuplji servisi itd. Ali ako se i dalje servisira (bez obzira na trošak), svaki auto ide 500k.

Samo je pitanje, kad ga prodati. Većina nas neće doživjeti 500k km, jer će auto prodati prije i kupiti nešto s manje ulaganja. Ali taj isti auto će u nečijim rukama, ako se auto održava, opet doći na 500k.

Zato kaj na brdovitom balkanu ekipu od malena uce da je auto kad prede 100k za smece. Osim ako je golf dizel.

Meni je osobno to samo broj.
Mogu sjebat auto u manje od 25k km a mozes ga vozit preko 500k bez nekih vecih zahvata.

Sve to ovisi o par stvari
- neke tehnicke mane na koje ne mozes bas utjecat
- stil voznje i odrzavanje na koje mozes utjecati.

Dakle, koliko cesto i kakvo ulje/filter koristis, koliki je broj ciklusa paljenja/gasenja, kolika je udaljenost koju prolazis izmedu ciklusa tj da li ulje (ne rashladna tekucina) dode do radne temp ili ne, i ako da koliko je dugo na toj temperaturi.

Vidio sam motore s preko 300k koji su cisti ko suza kad se skine poklopac ventila, a vidio sam i onih koji su puni mulja i katrana sa 100k.

Ja sam recimo na svojim autima mjenjao ulje svakih cca 7000-8000km dakle cca dva tri puta godisnje, ovisno koliko bi km napravio. Izmjena ulja s filterom (kvalitetnim) bi me izasla cca 60-70 CAD. Fakat nije cifra od koje ces propast.

Putna brzina (konstantna ili kreni-stani), vozis li ga stalno na 1500o/min / u crvenom / ili pak na nekom optimumu ovisno o motoru isto jako utjece kak ce motor izgledat unutra.

Sve to jako utjece na to koliko ce motor napraviti km.

Recimo moj sef ima Acuru TLX (Accord) s preko 500k km. Auto je 2007, ali lik veli taj auto zna za dva stanja. Ili miruje ili ide 120km/h po autocesti

Inace lik kad ide na posao ima cca 80km autoceste u jednom smjeru.

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
milja (kuna, kilometara, ćevapa...) = milijun
soma (kuna, kilometara, ćevapa...) = tisuća

Kajkavski je književni, slikajte se tamo istočno

LOL, bas sam htio napisat da sam osobno za 1000 obicno koristio izraz "Som" (dva soma kuna = 2000 kn)

Mada cujem jako cesto da ekipa veli dve milje kuna kao sinonim za 2000 kuna.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB