U vezi problema s uswapavanjem, rasprava s prošle stranice...
Nisam više uspio isprovocirati problem s rsyncom. Niti na BTRFS, niti na ext4, dakle nije pravilo.
Ali, i dalje ubija ovaj swap, fakat mi ide na živce u posljednje vrijeme i ne mogu skužiti što ga muči.
Radim danas cijeli dan u fullscreenu (virtualbox, unutra windows) i povremeno skačem natrag na desktop da pogledam mailove. Ali nebitno, vbox program kao i bilo koji drugi. U pozadini pokrenut FF, Tbird i još nekoliko sitnih editora, par terminala, viber, ništa strašno.
Oko 8:50 skužim da je uswapao gigu i nešto, puštam swapoff/swapon, to završi za 3 minute.
U 10:30 skočim natrag u FF, diskovi roštaju, browser sporo reagira. Opet GB swapa i izbačen GUI kompletno. Psmtr...
Situacija je takva da ima RAMa free još 5GB, nema uopće puno cache, nema buffera, ničega sumnjivog.
Dignuo sam neki monitoring pa pratim, nema logike zašto se uswapao.
Graf ispod, ova rupa na sredini donjeg grafa oko 8:50 je gdje je počistio swap i ponovno ga aktivirao. Do kraja ekrana se vidi kako je lijepo rastao swap.
Na gornjem grafu se vidi kako za cijelo vrijeme nije potrošena memorija, nema cachea niti ničega.
swappiness sysctl sam stavio na 0, zadnji put je bio na 10 i slična priča.
Nešto ga je.. povremeno. Znao sam imati i po 5 mjeseci uptime sa sličnim radom svaki dan i nije bilo problema.
Pitanje je zašto odswapa moje aktivne procese?

I još neka mi netko veli da linux nema glupavi memory management

Znam da by design gnjilux voli odswapati jako stare procese koji se ne koriste u situaciji kad mu treba RAMa i da preferira imati puno cachea što je u redu, ali ovo je pretjerano. Ovaj baca van na disk sve do čega dođe.
Mogu se sad dalje igrati:
- napucati još RAMa u stroj, ali ne vidim potrebu jer će i to potrošiti, samo će mu više vremena trebati
- restartati svaki dan. Ovo ne želim iz principa, ako mi Win 10 na drugom stroju može raditi pola godine sa sličnim korištenjem onda bi i gnjilux morao
- upaliti npr. ZRAM pa nek swapa ako hoće. To sam radio na strojevima s puno manje memorije. Uostalom i win 10 koristi sličan mehanizam by default.
- preseliti swap na SSD, biti će bolje performanse pa me neće smetati. Dok se ne zapuni