Meni je ovaj video polovican posao, ali bolje ista nego nista.
Ja klimi skinem komplet plastike, carlijem i toplom vodom odmastim komplet isparivac i ventilator, ali ne stedim ga, pogotovo ventilator natopim i stalno ga okrecem. To omeksa prasinu sa ventilatora i olaksa daljnje ciscenje. Kanalicu operem koliko god mogu (ne mogu skinuti isparivac, ali ga mogu maaalo nakriviti i prici stapicima za usi). Isperem kanalicu s litru-dvije tople vode i carlija. Na kraju kad se ventilator natopio i prasina omeksala, stavim samo toplu vodu i sprejam dok mi prsti ne otpadnu i dok voda u vrecicama ne postane blize prozirnom, a ne crnom. Kao zadnji korak toplom vodom isperem isparivac i kanalicu.
Ventilator sam nekad cistio stapicima, ali sam skuzio da kad se natopi carlijem i odstoji, smece pada samo od sebe kada sprejas vodu i stavis onaj uzi jaci mlaz, ne maglicu. To ful skrati proces!
Upalim klimu da odradi i ispuse visak vode iz kanala, ventilatora i da kondenzat odradi svoj posao po isparivacu. Kad je to sve gotovo, nasprejam klima sprej za dezinfekciju po ventilatoru i isparivacu i ubacim par tableta u kanalicu.
https://imgur.com/a/eOc8yup
Ove godine sam imao mali problem s kiselkastim mirisom vlage iz klime kod paljenja i kada radi na pola snage (cesto mi hladi na 26C i tu se kompresor ocito gasi i ne hladi isparivac). Problem je postojao i nakon mog ciscenja klime. Zato sam mjesec dana kasnije zvao tipa za ciscenje i rekao mi je da isparivac ima naslaga u sebi koje cu sprejem tesko istjerati. On ima kompresor i posudu za vodu/deterdzent (kao jedan veliki airbrush) i s tim cijeli uredjaj propuse sa svih strana. Gledao sam kantu u koju se ocijedilo smece i voda iz klime i bila je prilicno cista s nesto komada smeca. Lagano sivkasta, nikakva drama. Tip je isto rekao da je klima po njegovim standardnima jako cista i ocigledno odrzavana. Samo eto taj isparivac je malo problem i treba ga mozda cesce cistiti da sprijecis naslage. Bonus points, tip s kompresorom ispuse i cijev za drenazu i ocisti L spoj na vanjskoj jedinici pa nema vise kapanja po tudjim klimama itd.
Na kraju kad podvucem crtu, sprejevi me za godisnju bazu (2 ciscenja) dodju oko 200kn. Odsad nadalje planiram prije ljeta zvati tipa na generalno ciscenje kompresorom, a kroz godinu samo odrzavati filtere, isparivac i kanalicu (malo carli, malo dezinfekcija, malo ispiranje kanalice i odvoda).