View Single Post
Staro 15.08.2021., 16:30   #221
apekop
Ape
Moj komp

apekop's Avatar

Datum registracije: Jan 2012
Provlačenje mreže po stanu

Pozdrav, nedavno sam kupio stan i dok obnavljam baterije na godišnjem gruntam sto sve treba raditi kad dodjem u novi dom.
Imam nekoliko pitanja, procitao sam sve postove u temi, pa oko vrste kablova, switcheva, ormarića mislim da imam dovoljno informacija da znam kako bih to htio.

Postoje neke stvari koje ne razumijem i nisam siguran kako ih riješiti, za početak u svakoj sobi u stanu postoji antenska utičnica što je super, ali ono što me zbunjuje je da je u svakoj sobi (3 spavaće, dnevna, blagavaona, špajza) 2 utičnice sa po dva priključka za telefon, svaka utičnica u suprotnom dijelu sobe.
U stanu nema telefona, niti je vec godinama tamo ADSL, nego je optika.

Ono što bi ja htio, i opcije koje vidim:
1. Zanima me odakle te sve telefonske utičnice dolaze, kako da skužim kako je to razvedeno po stanu? Mogu li umjesto njih provući UTP pa da umjesto utičnica za telefon imam utp utičnice, pretpostavljam da negdje mora bit ulazna točka pa od nje se to šalje u ostale prostorije?

2. Ako broj 1 ne mogu napraviti, prije godišnjeg sam usput dok sam nosio stvari iz stana koje ne trebam potrgao sve podne lajsne jer želim stavit nove, pri tome sam vidio da je to dosta velik prostor od parketa do zida, i plan mi je ako ne mogu ostvariti ovo navedeno pod broj 1, provući UTP-ove po podu i stavit bijele plastične lajsne preko, dovući do mjesta di su te utičnice za telefone i samo zamjenit utičnicu, a kablove od telefona ostavit u zidu valjda, pretpostavljam da tu nebi trebalo bit nekih problema?