Citiraj:
Autor b1tterman
Ne želim obeshrabrivati nikoga, ali kao bivši developer i sadašnji manager smatram da je za večinu ljudi koji nakon 20-e kreću u vlastoručno učenje programiranja sve to neisplativo i gubitak vremena.
|
Ovisi što smatraš pod vlastitim učenjem. Ja sam s 23 počeo učiti, i danas imam gomile uspješnih projekata iza sebe u ovih 15 godina iskustva.
Doduše osnove Pascala sam imao iz srednje, a C-a sa faksa, ali to ne smatram programiranjem, nego samo ispravnim načinom razmišljanja, znao sam koncepte, šta su petlje, objekti, varijable, tipovi podataka, pointeri (nije da su mi trebali za C#...)... HTML i CSS sam znao, isto iz srednje, ali opet njih naučiš brzo.
Ali sam sa skromnim znanjem Pascala i još skromnijim C-a trebao naučit cijeli novi koncept (web programiranja, tada u Web Formama) i spajanja na baze...
neko predznanje sam imao, ali reći da je gubljenje vremena krenut učit u 20-ima, ne bih se složio.
Više je tu stvar dal netko ima žicu da to ili nema.
Ako te nije išla matematika i logika u školi, teže ćeš postati odličan programer.
Code Monkey može biti svatko, ali za bit ozbiljan programer moraš znati rješavati probleme, a da bi znao rješiti problem, moraš mu znati pristupiti.
Možda priglup i netočan test, ali ja sam ljude koji žele biti programeri znao pitati "Jeste li voljeli i znali rješavati zadatke s rječima iz matematike?"
Ako vam je odgovor NE, moje mišljenje je da niste za programera, ali kažem, nit je stručan, nit je možda točan, ali to je bio neki moj filter za to dal ću nekom pomagat da vidi želi li bit programer.