Citiraj:
Autor Nick7
Ima tko iskustva sa uredjenjem vanjske plastike na autu? Nakon 15g je poprilicno izbljedila.... a ono sto vidim da se kod nas prodaje, traje mozda koji tjedan, pa ispocetka (barem po revieweima na netu).
Grijanje plastike ne bi radio, jer opet ne dodje bas kao kako je originalno bilo, a i imam dijelova gdje je obojana plastika zaljepljena na ovu apsisanu crnu... pa da boja tamo ne ode. no sto sam gledao je nesto kao: https://www.thatblackstuff.com/ ... ali naravno, to treba naruciti izvana. Ima tko bolji savjet, nesto sto stvarno traje, a ima kod nas?
|
1) Grijanje plastike u dobrim rukama, moze dati odusevljavajuce rezultate, ali samo na kratki period. Jer grijanje ce jos vise uzeti onoga sto plastika vec nema - izvlaci aditiv koji plastiku cini elasticnom. Kad si vremenom, temperaturom oduzeo elasticnost, tamnjenje sredstvima je uvijek kratkog roka
2) Puno sredstava amazon/specijalizirani premazi imaju ruznu manu efekta kojeg ostavljaju nakon kise. Nisam sve probao, ali veliki broj ostavlja ruzan efekt. Recimo, Forever Black proizvodi, Mothers back
to black koji su prije bili razvikani, ali i razni Sonax i EU blizi imenjaci. Nekog smeta, nekome je samo vazno da mu "saturira" crnu boju.
3) Stari vlasnici oldtimera su jos 60-tih kad nije bilo toliko kozmetike za auto, jednostavno polirali pastom za poliranje, te onda na spuzu, kao sto se koristi za sjaj cipele, upravo nanosili najcrnju kremu/mast za cipele. To je ostajalo i preko pola godine. Samo taj premaz ne apliciras kao jednokratnu radnju, vec nasaftas i ostavis 24h, da se dobro primi.
4) Ako sam radis, najvaznija stvar prije boje, uciniti je plastiku sto je moguce podatnijom i na povrsini meksom, tako da je maksimalno hidratiziras necim sto je jako masno. Sezamovo ulje kralj masaze, toliko je jako, da kod neiskusnih masera koji ga prebace u plasticne bocice tipa za medicinski alkohol, sokiraju se kad vide da im je bocica probila, te da je sezamovo ulje naslo put da izadje, toliko je jako. A to je upravo sto ce plastika voliti. Hidratiziraj uljem sezama, nekoliko dana, uopce ne susi, ne povalci, samo saftaj. Pa vidi koliko ce ti vec od toga poravnati se pigment plastike. Ponekad vise uopce boja nije potrebna. Ako i bude, bit ce ti puno laksi posao.
5) ako peres auto cesto, jako si osjetljiv na dehidraciju odokativno, jednostavno odi lakireru da ti pofarba. Jasno, koji radi obradu, primer i sve sto ide, jer ima mestrova koje sam vidio da drito na plastiku spricaju i jos imaju srama naplatiti.
...