View Single Post
Staro 13.07.2021., 15:32   #833
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Par stvari kod 4G neta:
- provjeri koliko prometa ti REALNO treba. Ako ti zbilja treba flat, onda oke. Ali mnogima je dosta 200-400 GB i onda se tu da naci nekih dobrih opcija (Homebox, Gigabox...). Budi realan u procjeni, vidi ispise prometa starog ISP-a i sl.
- nezahvalno je savjetovati operatera bez poznavanja realnog stanja na lokaciji, rasporeda tornjeva, dostupnih frekvencija i sl. Drugim rijecima, morat ces se prvo preseliti (ili cesce dolaziti u kucu), testirati s mobitelom, pratiti i mjeriti, itd... Hebanje sa simicama je garantirano.
- nezahvalno je savjetovati 4G pristup netu bez da znamo koliko si spreman investirati u opremu. Bolja oprema moze vrlo puno pomoci i garantirati kvalitetniji pristup netu - ali i ne mora. Ovisi kakvo je stanje na terenu s tornjevima i frekvencijama. Ako je stanje losije, nema tog modema koji ce te izvuci. U teoriji, ako ti je net imalo bitan isprsis se za malo bolji ruter, onda te zaboli uho tko u selu skida torente*
- 4G na papiru izgleda predivno. Papir ujedno trpi vise od celika. Ako ti je imalo stalo imati oke net - testiraj!
- imaj na umu da si na ovaj nacin iza CGNAT-a, pa ako ti to igra ulogu, raspitaj se koji operateri dozvoljavaju micanje iz CGNAT-a.

*nezahvalno je govoriti koliko jako ce te boljeti uho jer ne poznajemo lokaciju bez testiranja stanja na terenu

Pisem kao netko tko je sa DSL-a presao na 4G i vec dvije godine ga koristim. Prije selidbe sam mjesec-dva testirao mrezu na lokaciji, mijenjao modeme, simice. Ulozilo se i u opremu, jasno. Pravi test je bio godisnje koristenje usluge i kako usluga dise ljeti (grad na moru, turisti i to). U pripravnosti sam uvijek imao sekundarni izvor neta. Nakon godinu dana sam znao na cemu sam, da mogu vjerovati netu, modemu i da mogu bez problema raditi od doma. Takodjer, svaki mjesec si potvrdim da nam je 400GB i vise nego dovoljno. Svaki mjesec mi ostaje 50-100GB. Na kraju mjeseca updejtam steam igre, skinem 5-10 filmova s torenta i to je to.

Da se sutra selim 500m dalje, opet bi jednako testirao i procjenjivao 4G. Jbga, surova realnost je da ja imam doma ~40-60 Mbps preko dana, dok na drugoj lokaciji malo dalje imam oko 300 mbps Nema tu puno pameti bez testiranja.