Tema: Automobili
View Single Post
Staro 09.07.2021., 11:33   #55719
strgani
Premium

strgani's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor MadBoY Pregled postova
Budući da sam nedavno unosio auto u HR, možda nekom pomogne kako ide procedura. Ja sam išao sam kupiti auto i sve sam rješavao sam. Prvi dan pogledao auto i platio, drugi dan su bili gotovi svi papiri i izvozne tablice.

1. Preko oglasnika nađete auto (mobile.de ili autoscout24.de ako kupujete u njemačkoj). Možete nazvati ili poslati mail da pitate jel auto još slobodan ili ga je netko rezervirao. U njemačkoj većina prodavača priča engleski, tako da ne morate znati njemački. Ovi gdje sam ja kupovao auto pričaju njemački, engleski, ruski i poljski .
2. Kupite auto i obično kod prodavača možete riješiti sve papire za izvoz. Ako kupujete u njemačkoj, nemojte kupovati petkom jer državne ustanove rade skraćeno petkom do 12-13h , neće vam biti gotove tablice taj dan. I ovisno o situaciji s koronom, čak i ostalim danima rade samo do 13h.
3. Kad dođete u HR onda ide homologacija na bilo kojoj stanici za tehnički pregled (625 kn). Ponesete COC dokument (ne mora biti preveden na HR) i prometnu dozvolu, pregledaju auto, upišu sve podatke i to je to. Gotovo za 20-tak minuta.
4. Preko e-građani (ili u poslovnici porezne) podnesete zahjtjev za plaćanjem PPMV-a i naknade za gospodarenje otpadnim vozilima. Ako idete preko e-građani, skenirajte COC dokument, prometnu dozovlu koju ste dobili s izvoznim tablicama, račun (ili kupoprodajni ugovor) i popunjen OV1 obrazc za Fond. Sva komunikacija će ići preko web-a, poslat će vam rješenje na kojem piše koliko treba platiti i kad platite pošaljete dokaz o uplati. Ovo sve bude gotovo u jednom danu. Meni su čak priznali račun i prema tome su računali PPMV, pa je ispalo mrvicu manje jer prema tablici auto vrijedi više.
6. Kupite osiguranje za auto.
5. Uzmete COC dokument, račun (ili kuporodajni ugovor), prometnu dozvolu, rješenje za PPMV i Fond, dokaz da ste to platili, potvrdu o homologaciji, auto-osiguranje i idete na bilo koju stanicu za tehnički pregled registrirati auto. U stanici za tehnički će vam ostati račun i strana prometna, pa ako ih hoćete imati u arhivi skenirajte ih ili kopirajte.

Sami izračunajte jel vam se to isplati ili ne. Ja sam tražio auto s dosta opreme i takav u HR je bio min 2000 eura skuplji nego u DE (a sad ih baš i nema na njuškalu). Sa svim troškovima unosa, goriva, cestarina i ostalih troškova sam uštedio oko 1000 eura.
Koji auto si uzimao?
strgani je offline   Reply With Quote