View Single Post
Staro 04.07.2021., 21:27   #585
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
na kraju sam uzeo arubu, ali krivi model, pa se jebem sa instalacijom instantOS-a jer sam uzeo model za kontroler umjesto standalone... popizdit ću. ostavljam to za jesen jer mi je dignulo tlak.
ovo sam uspio riješiti, preko konzole i tftp-a instalirao instantOS pa je sad AP samostalan, i radi poprilično dobro. model IAP-305.

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
nego, htio pitat na ubiquiti forumu ali ne mogu se logirati pa će valjda netko znat i tu.
i oni malo jebu sa kompatibilnošću i mogućnostima vanjskih ap-ova ali barem nisu license-based kao mikrotik (mada kada zbrojim, dođe mi na isto, ali dobro) i tu se malo gubim.

postoji mogućnost da ću htjet spojiti 2 do 3 osobe na dodatni AP, praktički su mi svi unutar 2 stupnja. nešto opreme već imam, nešto bi kupili oni.

imam nanostation m5 loco (13dBi), koji podržava da bude čisti AP za PTMP. i on podržava airmax. to je stari AP, 300mbit N, 100mbit max.
mislio sam preporučit ekipi da si kupi litebeam 5 ac gen2. 500kn, 23dBi antena... novi ap-ovi podržavaju spajanje na stare, to je poanta.
ta moja potencijalna 3 linka su za ekipu koja je na ruralnom dijelu grada i optika im je rekla lakunoć.
prvi mi je na 800m, drugi na 1200m, treći na ~3500m.
prva 2 bi trebala imati 100mbit net, a treći daj šta daš.
nanostation na 1200m znam da radi perfektno , imam takav link već. neznam šta mogu očekivati na 3.5km?
i da li bi mali nanostation bio preslabašan za tu udaljenost?

varijanta 2 bi bila ić na mikrotik disc 5 (21dBi antena)za svih, plus dokupiti licencu za ovoga koji bi bio ap?

trošak ubiquiti robe je 500kn po ap-u.
trošak mikrotik robe je 300kn po ap-u + 200kn za licencu.

uplink do ap-a je 100mbita, jer imam već sprovedenu mrežu na krov koja je, eto, 100mbita, zbog outdoor passive poe switcha kojeg ne kanim mijenjati.
drugi dio pitanja za sada pao u vodu zahvaljujući HT-u. optika pred vratima, a oni ne žele spojiti do "iza 31.12". najprije je trebalo biti iza 30.6, pa je došao 1.7 i odjebaus. još mi pokušavaju bakar uvalit. mrš.
jp_rv je offline   Reply With Quote