View Single Post
Staro 31.05.2021., 09:36   #124
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor zlatko Pregled postova
jel može obrazloženje ..ako prekineš nulu jer onda sve ode na 400 V.???
Ako je monofazni priključak, ako pukne nula , ništa se ne događa. Napon na faznom vodiču je 240 V. Strujni krug nije zatvoren i ništa se ne događa.Uređaji ne rade. Ako je trofazni priključak, ako pukne 0 opet se ništa ne događa jer nije zatvoren strujni krug. Ne rade uređaji na fazi na kojoj je pukla 0. Napon na fazi je opet 240 V. 400 V je napon između dvije faze .
Evo preporuka za video i kanal:
https://www.youtube.com/watch?v=2rlEn6cq0LU
Citiraj:
Autor BojanZG Pregled postova
Puno hvala na opširnom odgovoru. I ja sam si tako zamislio - jedna tabla s limitatorom i 3 osigurača 20A pa iz njih u FID po etažama.
Ma kakvi osigurači nakon limitatora, ograničit ćeš si struju po svakom katu pa će te boliti glava...
Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
Nadalje,sad se stavljaju fid sklopke 0.03 kao glavne i nema potrebe posebna za kupaonicu.
Kako gdje. Obično u manjim stanovima to prolazi bez problema, a na nekim većim objektima gdje ima puno potrošača se obično stavljaju i dalje dvije fidovke jer neki uređaji malo "cure" prema zemlji pa kad ih zbrojiš jedna fidovka od 0.03 zna biti na knap. Također kod slabije fidovke se znaju događati "anomalije" da ispada kad grmi u blizini...
tiki66 je offline   Reply With Quote