Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Autor Bruno_Rv
Ja sam prvi nemaran, koristim sve i svasta, testiram jako puno vrsta punjaca svaki tjedan,razne proizvođače i kablove, punim kad mi se puni, ne gledam jel 10% ili 50%, ovisi koliko procjenim da će mi mob trebat, igram igrice dok je na kablu i nikad mi kapacitet nije degradirao do 2 godine korištenja. Neke sam prodao isa 1 god starosti,neke s 3 godine starosti i na vecini baterija nije degradirala 2 godine. Već nakon dvije sam primjećivao razliku. Ali ja sam uvijek nakon sto sam nakon nadogradnje primjetio ubrzano trošenje baterije resetirao mob na tvorničke postavke što većina ne radi ukljućujući članove našeg foruma pa je glavni krivac degaradiranja punjač od 18w. To je najveći problem današnjih mobova, ažuriranja koja skraćuju vijek prisilnim trošenjem i samim time i uzrokuje grijanje moba. Ovo što pišem je općenito iskustvo što sam svojim što sa mobitelima klijenata. Naravno da nije tako kod svih
Kod nekoga vidiš 1000 ciklusa punjenja u jednoj godini,kod drugog 400. Prvi sigurno igra igre po cijele dane ili šalta po fejsu instagramu ili su mu ažuriranja uništila bateriju na način da je morao češće puniti radi nekakve greške koja prisilno troši. Neki koriste videofonije par sati dnevno i naravno da se baterija nenormalno brže troši.
Nakon 2 godine, i onaj koji je punio s 5w punjačem i onaj s 18w punjačem će sigurno primjetiti razliku u trajanju što je normalno.
Jedan mali primjer sw manipulacijama je nova verzija iosa koja sada odjednom prikazuje 96 ili čak 100% healtha na nekim mobovima i baterija traje 20-30% bolje nego što je trajala prije par dana na npr phone 11 pro maxu od kolege a posla. Mob ima godinu i pol, i on puni mob sa svim i svačim, ali ne baš punjačima.od 2 eura
|
Potpis.
Citiraj:
Autor 1v@n
Osobno, najveću degradaciju sam primijetio koristeći mobitel u autu i više privatni mobitel (onaj koji platim vlastitim novcima) ne spajam u auto.
Ne sjećam se kad sam kod nekog u autu vidio nešto osim
3rd party autopunjača, bez obzira jesu li brand name tipa Anker i ne
3rd party kabele, bez obzira jesu li brand name ili ne
U autu si x sati dnevno, brightness ekrana na najjače, GPS, spojen je na punjač i dugotrajna visoka temperatura uništavaju bateriju.
Čim veća snaga i brzina punjenja = veće zagrijavanje. Izbjegavam brze punjače. Kroz noć se stigne napuniti i na najsporijem punjaču, a tijekom dana za nadopunjavanje spajam samo stari spori powerbank.
U doba Nokia N i E serije, imao sam originalni autopunjač i s istim načinom korištenja nisam primijetio nikakve degradacije baterije ni nakon dvije godine korištenja.
|
Kod mene slicna situacija samo sto preko dana obicno nadopunim bateriju sa upaljenim fast chargingom ako sam u zurbi, ako ne onda bacim mob na spori wireless punjac... Preko noci punim na sporom punjacu jer nema nikakvog smisla silovati bateriju sa brzim punjacem kad se ionako puni barem 5 sati. Zasad, nakon 2 i pol godine koristenja primjetim degradaciju baterije ali niti blizu onom kojeg sam imao sa S7-icom nakon nepune 2 god. Ocito je i kemija/tehnologija baterije napredovala...
Citiraj:
Autor nickross
A ja sa 50w punjačem ne primjetim nimalo degradacije. I kaj ćemo sad? Poanta je da brzo punjenje ne šteti toliko koliko se misli.
|
To sto ti ne primjetis ne govori nista, dapace ako ne vodis neku statistiku i nisi testirao (sto je samo po sebi jako tesko IRL) - normalno je da neces primjetiti razliku od npr. 30min jer ne koristis mobitel na identican nacin bas svaki dan.
Citiraj:
Autor King of 4
Ček, mobitel bi se trebao drugačije koristiti?
Zaboli me džon za bateriju, nijedan mob kod mene nije duže od godinu, godinu i pol.
Najbolje da si radim stres kad ću mob zdroknut na punjač. Punim ga s čim stignem, na sporom, brzom, auto punjaču, čemu god, glavno da struja ulazi.
I nisam primijetio degradacije.
Jedino što eto volim je kad ga ukopcam, da se napuni do kraja ili da se puni barem pola sata.
Evo, Zenfone 6, nakon godinu i pol, sa svojih 5000mah baterije, nikakve pažnje kod punjenja, i dalje izdrži cijeli dan da ne znam što radim.
A stalno sam u navigaciji, pozivima, bt-u..
|
Kao sto rekoh, tebe zaboli đon, nekog drugog je itekako briga, siguran sam da svak ne mijenja mobitele istim tempom kao i ti - zato kazem opet, ne valja generalizirati pogotovo kod ovakvih stvari koje su jako subjektivne i podlozne kojekakvim stavovima...
Citiraj:
Autor delavi
Bateriju ubijaju ciklusi i grijanje. Nikakva brzina punjenja. Dakle sporije punjenje generira nešto manje grijanje ali to nije znatna razlika u odnosu na brže punjenje. Dakle prosječnog korisnika to ne zanima. Pogotovo ako pravilno puni bateriju kako sam gore napisao. Osim toga benefiti vrlo brzog punjenja kudikamo nadilaze tu razliku u degradaciji baterije između sporijeg i ultra brzog punjenja.
|
Grijanje je usko povezano sa brzinom punjenja bikoz fizika  . Da objasnim laicki ono sto je valjda svima jasno. Brzi punjac "gura" elektrone vecom brzinom u bateriju, tim povecava trenje jer svaka tvar koja provodi struju ima svoj specifican otpor. Vise trenja = veca temperatura, simple as that. Upravo iz ovog razloga su proizvodjaci pribjegli ugradjivanju 2 manje baterije umjesto 1 vece. Upravo zato Samsung ima sporije punjenje (25W) od konkurencije jer i dalje koriste single-cell bateriju dok su Xiaomi, OPO, Asus i ostala ekipa presli na dual-cell baterije koje podrzavaju puno brza punjenja... Tako da sa tih "50W" fast charginga zapravo punis 2 x 25W (pretpostavljam), samo marketing odradi svoje pa neupuceni ljudi krivo tumace stvari... Naravno, o samoj degradaciji ovisi i "kemija" baterije koja se donekle moze razlikovati od jednog do drugog OEM-a te izvedba hladjenja baterije koja igra bitnu ulogu. E sad, jesi li ti spreman pristati na kompromis brzeg punjenja naustrb degradacije baterije od npr. 10% po godini - to je tvoja stvar. Meni npr. brzo punjenje ne predstavlja nesto sto apsolutno moram imati pri kupnji novog mobitela. Vrlo vjerojatno ce biti ugaseno 90% vremena kao sto je i dosad bilo. 100 ljudi - 100 cudi, 100 zena - znate dalje  . Cisto za FYI evo jedan zanimljiv battery benchmark gdje se jasno vidi kakvo punjenje i izvedba hladjenja uzrokuju kakve temperature baterije