Citiraj:
Autor BojanZG
I još jedan savjet vezano uz elektru. Trenutno mi je snaga limitirana na 4,6 kW i svakako bi doplatio na 7,36 kW, S obzirom da je monofazni priključak. E sad, na koji način mogu izračunati da li je to dovoljno s obzirom na potrošače (dizalica topline, hidropak, hladnjak, pećnica, perilica su samo od onih većih potrošača).
|
Pozbrajas snage uredjaja koji su upaljeni u istom trenutku i vidis jel prelazi 7.36kW.
stednjak ti je vise manje stalni potrosac i imas 4 elektricna ringa to bi moglo biti vec 7kW ako ih upalis sve od jednom. Pecnica bi rekao oko 2kW.
Frizider povuce malo vise dok starta kompresor al onda trosi i ispod 0.1kW. TV i ostalo sve ispod 0.1kW. Elektricni bojler (sa spremnikom) ti ima grijac od 2kW. Fen je oko 2kW. Usisavac 1.5-2kW. Klima 1kW. Brojevi su iz glave ali ne vjerujem da sam nesto bitno mogao fulati. Mozda sam nesto preskocio ali dovoljno da dobijes ideju.
Dok ti istovremeno upaljeni uredjaji ne prelaze taj limit neces imati problema ali kao sto vidis vrlo lako ces probiti limit ako grijes vodu i kuhas na struju. Grijanje na struju zaboravi.
Isto tako, glavni vod ti je 7.36kW ali ces ga razdvojiti u razvodnoj kutiji na grane i svaka grana ce imati svoj osigurac. Ako ti osigurac gori na 10A to ti je 220V*10A ekvivalent limitatoru od 2.2kW pa na taj osigurac ne mozes spojiti potrosace od preko 2.2kW jer ce osigurac izbaciti.
Nisam elektricar pa nek me netko pametniji ispravi ali razvod nije nista drugo nego razdvajanje glavnog voda na vise manjih. Sad oces ih ti razdvojiti u podrumu ili na katu svejedno. svakako mi se cini logicno (ali ne znam kako se to u praski radi) razdvojiti svaku etazu posebno na svoj osigurac pa onda na svakoj etazi postaviti jos osiguraca: za svaki veci potrosac odvorjeni vod/osigurac i onda po jedan vod za rasvjetu, po jedan za uticnice, ... Ali to ti sve dize fino cijenu pa sam vidi sto ti ima vise smisla, pogotovo na ukupnu snagu koju si naveo. Ako bi dao konkretnije podatke sto bi se od potrosaca nalazilo na svakoj etazi onda bi mogli raspraviti, ovako je tesko rec. Sigurno ce ti 90% elektricara predloziti najskuplju varijantu koju procjene da mogu izvuci iz tebe.
EDIT: eto smuchac ti je dao malo konkretnije brojeve