Citiraj:
Autor Exomaniac
Ja iskreno prvi put čujem za ovu stvar ikad, morao sam ići guglat i dalje nisam baš siguran što je to točno osim da je P2P 
|
onda nemaš potrebe za njime.
ja sam negdje 2003. počeo sa p2p-om, preko isdn-a skidat muziku, ali preko winmx-a, tek je kasnije došao emule kao nasljednik edonkey-a, koji mi nikad nije dobro radio na isdn-u.
emule je , koliko znam, jedini od "starih" p2p programa koji i dalje radi i na kojemu se može naći:
1) nešto čemu je bog rekao lakunoć na torrentima.
2) materijal iz država gdje je torrent zabranjen / torrent forumi zabranjeni.
3) sve ostalo čega nema na torrentima
i ne treba ti server, već je to pravi, staromodan, p2p. nešto šta je DHT na torrentima trebao biti a nije (barem meni nije. a i fali mu klasična tracker-less search funkcija)
emule zajednica je u takvim državama dosta jaka, nakon šta je politika pogasila torrent trackere i forume gdje se objavljivao sadržaj, za neke "ne-svjetske" stvari emule je jedini izbor.
iako će i njegov osnovni search prije ili kasnije naći nešto, snaga emule-a je u forumima gdje se regularno stavlja materijal sa direktnim linkovima na emule fajl. za sada, takvi forumi opstaju i razne službe ih još nisu pogasile.
nije brz kao torrent, materijal se često nalazi kod jednog do dva usera pa to mili na 5-10 KB/s tjednima, ali ako tražiš upravo onaj jedan vhs rip filma iz 1989. onda ga jedino na emule-u možeš naći.
općenito dobar izvor ne-engleskog materijala. ali spor. i treba ti mašina koja će biti stalno upaljena jer moraš čekat za doć na red, ponekad tjednima. bilo je stvari koje su mi se godinama skidale, neke bi se na kraju i skinule. jedna od toga je bio dvd-copy jedne serije, cijeli dvd9 od 7GB zapakiran u zip za jedan dvd kojeg nisam uspio kupiti, imao sam cijeli serijal osim tog jednog dvd-a. jedno 2 godine sam ga skidao, malo po malo.