Planiram raditi novi ulaz u kuću kako mi gosti i ostali u budućnosti ne bi morali prolaziti kroz cijelu kuću da dođu kod mene na kat. Slika planiranog je ispod.
Plava boja je nosivi zid u kući, ispod prije nije bilo zida ali je prije X godina napravljen zid od siporexa da se dobije prostorija i postave vrata. Gore je betonski nadvoj (plavo). Taj zid od siporexa bi sad srušio i napravio novi zid u L kako je na slici (crvena boja).
Iza na vanjski zid bi probio nova ulazna vrata (prije su tu bila vrata, zatvorena su isto prije X godina ciglom, nadvoj je ostao). Ovo desno sam prije mislio staviti vrata točno na hodnik pokraj stepenica, ali je nosivi zid, probijanje itd.., a doslovno metar do toga s druge strane vertikalnog stupa imam gdje su bila vrata pa bi to iskoristio.
Novi zid bi bio u ravnini sa zidom od stepeništa (žuto) da se to isto može zatvoriti i staviti vrata za prizemlje ako bude potrebno.
Da li je 12.5 cm siporex oke debljina za taj pregradni zid u L? I da li na kraju gdje taj zid završava prema hodniku i gdje dolaze vrata moram raditi nešto posebno ili samo završim sa siporexom ravno i gotovo?
Da li mogu staviti samo 5cm siporexa na desni dio do pregradnog zida (vidi se tanki crveni dio) da navoj dođe iznad vrata?