View Single Post
Staro 16.05.2021., 00:35   #2656
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Za sve koje muci kozni remen na ruci, posebno u nadolazecim temperaturnim pomacima, posebno jos ako je kvalitetniji, tipa, recimo SLO Kuki remenja, koji je dosta debel, pa se moze i "napiti" vode. Neke fine stvari iz boljih vremena se zaborave. Ali i prije su ljudi prali ruke, cistili, tada se sat uvijek skidao, to ce i svaki horolog naglasiti.

Ali glavna nit vodilja na upis, da su se prije radile platnene, pamucne narukvice, na koje se onda stavljao kozni sat. Jer kozni remen upija i masnoce iz koze, neovisno o temperaturama, pa se na taj nacin, remen cuva neusporedivo duze, stavise, aukcije su vidjele i originalno remenje sata koji je bio star koliko i sat.

Ne mogu sad slikati, ja sam napravio od opticarske "jelene kozice" narukvice na cicak, kod krojaca, cim zatopli, stavljam istu, na nju ide sat. Sat je uvijek suh, kozna cista, a mora biti krvano sparan dan, da se znoj/voda uopce nadziru do sata, ali i tada, ne moze nista uciniti narukvici.

Motoristi stari (na vrhu jezika mi je naziv) su imali jos jedan korak precizniju, najcesce od koze, ali moze i materijal koji zelite, uglavnom, oni su imali i dva prolaska za remen od sata, tako da se sat ne moze ni usred najvece aktivnosti ruke, odvojiti od tog zastitnog remena.

...
Visage je offline   Reply With Quote