Citiraj:
Autor Pentel33
Također dosta tih pogodnosti je i ukinuto nekoliko godina unazad, kao npr. besplatan parking, porezne olakšice, zapravo sve... Čitaš stare podatke.
|
Sjećam te se ptico u prethodnoj raspravi, taman pola godine je prošlo.
Gornjim navodom pasivno potvrđuješ da je već (odavno?) počelo ono o čemu se ne razmišlja:
Citiraj:
Autor De5tr0yer
To je najveća zamka za sve: s današnjeg stajališta je e-auto jeftin kad se računa potrošnja. Ali kad e-auto postane dio normalne svakodnevice, kad će imati 70%+ učešća na cesti, cijena kWh će morati drastično porasti, drugo "nema ekonomske računice!". 
|
Citiraj:
Autor De5tr0yer
EV zagovornici najčešće koriste cijenu gorivne jedinice na 100km prijeđenog puta kao glavni argument u korist EV-a.
Moj cilj je bio rasvjetliti sljedeće: iz današnje perspektive jest neadekvatno razmatrati cijenu potrošnje za 5, 10 ili 15 godina, a to vrijedi generalno za sve tipove pogona.
Takvom prezentacijom/kalkulacijom potrošnje se stvara kriva slika isplativosti - električni auto sigurno neće biti isplativ kao što ga se pokušava progurati
(...)
Jedini problem kod ovakvog prezentiranja podataka za EV je ta, da će ljudi popušiti foru o isplativosti na takav proziran način da se pitam jesmo li uopće završili viša 4 razreda osnovne škole.
Cijena kWh će nažalost znatno divergirati od onoga što si ljudi zamišljaju.
|
U svojoj okolini (i dalje) redovito slušam planove prelaska na EV, te se nastavlja trend usporedbe koliko će korisnik "uštedjeti" ak iskoristi premiju X ili pogodnost Y, ima prednost subvencioniranog parkinga, zapravo ne mora ništa platiti za punjenje jer puni na parkingu na poslu i slično.
Najbolje je da svi priznamo da smo egoisti i da nas na kraju krajeva ne interesira koliko smo pozitivno utjecali na okoliš, već nas zanima naša egzistencija. U slučaju naše kapitalističke okoline, zanima nas koliko ćemo novaca imati u džepu. Ni pet ni šest, neg koliko para
ja imam. Tko kaže da nije tako, laže.