View Single Post
Staro 28.04.2021., 11:34   #950
colonelf
Registered User

Datum registracije: Jan 2014
Citiraj:
Autor sakomako Pregled postova
T-com i Telemah je odmah povukao kanalice do svakog stana kao i optičko vlakno. Cijena toga je zanemariva. Optiku po stanu mogu razvlačiti i manje tvrtke kooperanti. No generalnu optičku mrežu rade tvrtke koje imaju kapacitete za tako nešto i posao je obavljen u cca 10 dana.

Ići kasnije ravlačiti optiku do stana kao i kanalice košta puno više nego da odmah postaviš sve za svaki stan, jer onda kasnije dođe jedan čovjek i odradi spoj od ovih kanalice i optičkog vlakna u njoj za svaki stan i napravi razvod po stanu.

Ovo postavljenje optičke mreže po zgradi išlo je jako brzo jer su majstori radili u paru. Jedni su bušili kroz AB ploče svakog kata, drugi su postavljali kanalice, treći ormariće a četvrti su razvodili optiku. Ispred zgrade je bio jedan radnik koji je na stroju spajao optičke kablove. Isto je bilo i sa Telemehom, tako da im dođe na kraju jeftinije jer je mreža postavljena i provjerena, a onda kasnije dođe jedan majstor koji razvodi kanalice po stanu i spaja se na optičko vlakno koje je ispred stana. Mogućnost greške je manja i na kraju je jeftinije, tako da razumijem operatere.

Kod A1 će biti velikih problema jer će morati povlačiti novu optiku pojedinačno jer smo mi bivši Amisovci spojeni na uređaje koji se nalaze u objektima T-coma. A A1 optika ide direktno u objekte A1. Tako da A1 će na kraju isto vjerojatno postupiti kao i T-com i Telemah, a nas bivše Amisovce će vjerojatno prespojiti na A1 optičku mrežu. No A1 se ne mora žuriti pošto u zgradi ima i kabelsku mrežu od B-Neta koja u principu zadovoljava prosječnog korisnika. Da su išli i oni postavljati optiku onda bi konkurirali sami sebi. Ovako optiku kod A1 imaju bivši Amisovci koju su ju uzeli dok je Amis bio još tvrtka za sebe. Meni je samo žao što Amis nije ostao tvrtka za sebe jer je usluga kao i podrška bila vrhunska za razliku od ovoga danas na A1, a mislim da i ovi drugi operateri nisu po tom pizanju puno bolji. Korisnička podrška od Amisa bi trebala biti ono s čime bi se danas telekomi trebali uspoređivati. A tamo gdje nema kabelske A1 postavlja optiku na isti način kao i T-com i Telemah.
Koja je firma radila za Telemach?
colonelf je offline   Reply With Quote