View Single Post
Staro 27.04.2021., 16:21   #8
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor crniskot Pregled postova
Anonimizacija - obrazac ne prikuplja mailove ni imena
Autentičnost - mogu ga ispunjavati samo mailovi na koje je poslan, loginom na google ili office365
Jedinstvenost - svaki obrazac ima serijski broj , čak mi i ovaj dio nije bitan
Ostavio sam ti ovaj tvoj quote pa ga procitaj jos jednom.

Dakle, ako saljes mailom glasacki listic, onda imas dvije opcije (ovako, na brzinu, iz glave):

a) poslati svaki jedinstveni listic na specifican mail, cime ces sprijeciti (barem formalno) visestruko glasanje istog glasaca - pa gubis anonimnost
b) napraviti pool od _n_ glasackih listica koji saljes na _n_ mailova, pa sada nekako napraviti varijantu da dozvolis pristup samo tim adresama bez da imas saznanje koji je otvorio koji listic, cime efektivno mozes anonimizirati proces, ali vise nemas autenticnost jer isti glasac moze "potrositi" sve listice (jer da ne moze, onda moras nekako zabiljeziti da je glasao)

Jasno, ovo pod "b" ima ekstenziju koja, vjerujem, spada daleko izvan opsega usluga koje nude standardne usluge kreiranja formi, pa bi tu svakako morao investirati vlastito vrijeme u ucenje odgovarajucih programskih vjestina ili novac da to netko izradi, pritom vodeci duznju paznju na sve specificnosti.

Sve je to, naravno, u "offline" nacinu odvojivo, jer proces autentifikacije "fizicki" odvajas od procesa glasovanja (provjeris osobnu, propustas osobu u "black box" i tamo se glasuje).

Uz sve to, e-mail ti, u bilo kojoj kombinaciji, nikako nije dokaz autenticnosti, pa ti u najmanju ruku treba nekakav 2FA, cime najcesce pada u vodu anonimizacija. Ne zaboravi da deliverability maila nije zagarantiran niti provjerljiv, pa tu postoji mogucnost da ti s pravne strane citava prica padne u vodu vrlo lako.

Citiraj:
Autor hash Pregled postova
Ne razumijem bas kako mislis imati potpisan, a anoniman, glasacki listic?
Vjerujem da je ovaj "potpis odgovorne osobe" univerzalan za sve listice i nije jednak potpisu glasaca.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote