View Single Post
Staro 15.04.2021., 10:31   #31
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor nick praskaton Pregled postova
I ti ga sad pretjerujes, pa nece se prevarama u gospodarstvu i cesijama bavit prometni policajac s pendrekom.... ima mup svoje sluzbe za gosppdarski kriminalitet, fin. Prevare i sl.

Nisam se ni referirao na znanje prometnog policajca sa pendrekom, nego na ekipu iz odjela za gospodarski kriminal.
Doduše, kakvih sam gluposti čuo od zamjenika općinskih / žuapnijskih državnih odvjetnika na ispitivanjima kada su u pitanju malo kompliciranije stvari iz stečajeva i trgovačkog prava, a to su ljudi koji su završili pravni fakultet i položili pravosudni ispit, policija mi još ispada kao kamilica u odnosu na to.

Citiraj:
Autor chief_wolfinjo Pregled postova
banke i telekomi u posljednje vrijeme vrlo brzo prodaju dug navedenim agencijama. znači uopće se ne natežu sa dužnicima.
znam da mi je prijatelj rekao koji je nažalost ostao bez posla, da je telekom nakon tri neplaćena računa, dug prodao jednoj agenciji.

agencije naravno otkupljuju dugove ispod cijene, jer da to ne rade.
nebi imali prostora za profit, ali i za pokriti troškove rada.

što znači da i banke, ali i telekomi svoja potraživanja prodaju agencijema debelo ispod cijene. jer da to ne rade, nebi niti te agencije postojale.

a i nedavno je na tv-u bila cijela emisija oko toga...

znači banke i telekomi su zadovoljni da dobiju odmah 30% do 40% od ukupnog potraživanja. nego da se natežu na sudovima.

pa ako im to odgovora, zašto takav deal ne ponude dužnicima ?

jer njima je svejedno dali će takav deal prihvatiti agencija, ili dužnik.

s obzirom da su i same banke rekle da im nije u interesu da njihovi klijenti budu u problemima...

Mi u uredu imamo mjesečno cca 900 kn mobitel, i nekih 370 kn fiksne telefonije, znači amo zaokružiti na 1300 kn mjesečno.
Zašto bi mi ili iti jedan drugi dužnik plaćali telekomu 100 % iznosa dugovanja, ako za 5-6-7 mjeseci možemo to isto dugovanje otkupiti od telekoma za 30 % vrijednosti

Citiraj:
Autor skitnica Pregled postova
Drugi problem je što kad dug prijeđe u tuđe ruke ti nemaš nikakvu opciju osporavanja tog duga. Znači jedna firma može namjerno izmisliti ili vlastitom birokratskom pogreškom (događalo se i jedno i drugo) stvoriti dugovanje i ti imaš mogućnost to osporiti, no kad dug prijeđe u treće ruke ti to više ne možeš a sve je po zakonu.

Naravno da možeš osporavati potraživanje, i agencije za otkup potraživanja najčešće gube parnice kada im se naloži dostava dokumentacije, jer oni kada otkupljuju predmete, otkupljuju ih maltene na kile.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Meni je smiješno/tragično da se prodaju dugovi od npr. 100kn. Kao da tih 100kn nisu mogli samo naplatiti. Da je dug 1mil kn, onda bi shvatio, ali brate pišljivih 100kn...

Agencije otkupljuju predmete u tranšama po 5-10-15 000 komada.
Nakon toga krenu zvati dužnike, pa dio ljudi plati potraživanje, recimo 10-30 %.

Pa idu ovrhe, a od poslanih ovrha recimo da će 70-80 % ovrha proći bez prigovora i Rješenja o ovrsi postaju pravomoćna i ovršna i šalju se na FINU.
Od tih 20-30 % predmeta gdje je prigovoreno, agencija gubi recimo 40 % parnica.

Znači matematika agencija je jako jasna.

Btw iz mog iskustva, u valjda 90 % predmeta gdje je dug prema telekomu bio veći od nekih 1000 kn, ljudi su se pravili pametni, i uzimali na skupe pretplate još skuplje mobitele koji im realno nisu bili potrebni, ali bilo je bitno izaći vani u kafić, i staviti na stol Samsung galaxy XY od 10 000 kn ili koliko već.
Zašto bi mi trebalo biti žao ljudi koji žive iznad svojih mogućnosti? Ne može mi nitko reći da je egzistencijalno pitanje to dal imaš ili nemaš najnoviji galaxy mobitel.

Zadnje izmijenjeno od: Colop. 15.04.2021. u 10:51.
Colop je online   Reply With Quote