Citiraj:
Autor Starsylph
Optimalno bi bilo 12 no intelovog nema 11 serije, a amd je skup.
|
Ma ček samo malo, AMD ti je preskup, htio bi 10+ jezgri i radije bi uzeo intelovu raketu (serija 11xxx) nego kometu (10xxx) koja je po svim pitanjima isplativija.
Svi (uključujući i rivjue) ti objašnjavaju da je 11-a gen totalni promašaj, pogotovo ti jači procesori tj sve iznad najslabijeg 11400 i ti bi radije uzeo 11 gen ali bi onda kupio prostrano kućište, turbo hlađenje i stavio taj proc na mali TDP da se manje grije...moram priznat da te nikako ne razumijem.

Ovo nije napad jer ebe mi se di ćeš palit lovu, ali vjeruj mi da ćemo ti ovdje preporučiti najbolje za love, ako ti je to u cilju, a ako pošto poto želiš imati zadnju intelovu generaciju koja je za korak iza u odnosu na pretposljednju, onda ne kužim zašto se išta raspituješ, ti si već odlučio.
Kao prvo, pliz napiši čemu bi ti služio taj komp.
Ako su u pitanju većinom igre sa povremenim ''radom'', onda si uzmi 10400.
Evo za primjer ja se tu i tamo igram, a volim i prekodirati neke filmove i serije, probat neku virtualku i to je više manje to.
Za to mi je ovaj 3600 (6/12) bomba, i točno je 3 puta brži u odnosu na stari i5 3470 (ne u igrama, nego u kodiranju).
Ako igraš na kartu, kupio bi sada 12 jezgri jer će mi to biti za duže staze...nemoj, IPC će pregazit taj tvoj proc puno brže, pa ti neće pomoći jezgre. Jeftinije ti dođe svake 2-3 godine uzet srednju klasu jer ćeš biti više in nego da kupuješ svakih 6-7 godina flagship koji je i do 3 puta suplji.
Ako ti treba za ozbiljan rad i ako ti treba 12 jezgri, uzmi si R9 3900x /10900 kako ti je Mladen predložio (ako ti je 5900x preskup) i biraj ploču, sa 4xx čipsetom će ti raditi, sa 5xx ćeš dobiti reBAR i PCIe 4, 3xx bih ti preporučio da preskočiš (ovo su chipseti za AMD, kod intela ti je svejedno, nema PCIe 4 na 10xxx procovima a ima reBAR). 3900 ti je skuplji 400kn, dobiješ 2/4 jezgre više i nižu potrošnju i zagrijavanje.
Ako ti je 8 jezgri OK, tu bi ti preporučio opet plavce i 10700 ili nekakav 3700x ako nađeš jeftin.
Rekao si i da ti treba PCIe4, nisi obrazložio zašto, sa grafama nećeš to ni osjetit, a sa nvme možda i hoćeš u nekim turbo zahtjevnim obradama videa i sličnim radnjama koje mogu iskoristit taj bandwith.
Imaš 1050, pa mogu zaključiti da se ne igraš na kompu, nego da radiš neki ozbiljan posao.
Ukratko biraj bilo što osim 11-e generacije jer je to propao eksperiment i po svemu će trajati manje od 7-e.