View Single Post
Staro 11.04.2021., 17:39   #1
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Preporuka Solarnog Sistem 230V Za Kamp Kućicu

Ne spada pod kućnu struju pa otvaram novu temu.

Prijatelj je kupio kamp kućicu koja će mu služiti kao vikendica i sad gledamo srediti struju.
U kampici je sve na 220(230) tako da bi išlo preko invertera. U budućnosti eventualno LED rasvjetu ubacimo i spojimo direktno na 12 ili 24v ( ovisno o solarnom sisitemu ).

Od većih potrošača ima: malu grijalicu od 700w koju bi povremeno palio, mini perilicu od 250w i klasični hladnjak ( veći potrošač jedino prilikom starta kompresora).
--------

Idealno bi bilo da svu opremu nabavimo u Osječkom Solar shopu i sad gledamo razne kombinacije:

Ono za sad sigurno je da trebamo sinusni inverter od 1.5 - 2 kW, MPPT kontroler punjenja i panel sa jednostavnim krovnim nosačem od barem 180w.

Ali u SolarShop ponudi mu nude 12v sistem sa jednim 160Ah akumulatorom od 160 Ah što mi djeluje kao prenizak napon za 1.5 kW sistem i po mojoj procijeni bi trebalo ići na 24v sistem za tu snagu.

---

Prvo to a onda i ako netko od ekipe ima iskustva / preporuku za specifičan model i kombinaciju opreme.

Inverter ima ugrađenu zaštitu izlaza, ali između njegovog izlaza i 230v mreže kampice bi svakako ubacili barem jedan 16A automatski osigurač.
Kako se ponašaju fidovke u ovakvom sistemu, slobodno ubacimo 300mA fidovku u malu nadžbuknu kutiji do osigurača - hoće li raditi ispravno i štitii mrežu iza invertera ?
Dodatni osigurač između akumulatora i ulaza invertera se podrazumijeva ...
Doom je offline   Reply With Quote