View Single Post
Staro 09.04.2021., 19:28   #2151
fre@k
Premium
Moj komp

fre@k's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor VandaL.pr! Pregled postova
Imate li preporuku stolne kružne pile?

Ovako za po kući hobby, ništa profi.
Mogu samo savjetovat da nista od toga nekupujes, posto firung/vodilica koja sluzi da bude ravan rez kod svih tih skalamerija ti je poluproizvod i to najcesce bude od tankog lima. Nebrojeno puta sam vidio di ljudima izlijecu daske zato sto pila ustipi i nema di istjerat i samo ispuca materijal van "kickback".
https://www.youtube.com/watch?v=u5F9TiHF2tc

Bavim se stolarijom i sebi sam ovo slozio, ja sam to radio za duge staze (to je moj stol na linku - https://www.instructables.com/Table-...-Less-Than-55/) ti nemoras busiti rupe za grede ali mozes staviti kutnike i s druge strane probusiti rupu i naudarat tipl.

Prednost ispred svih tih malih pila je stabilnost. U svakom selu/gradu ima starih stolara koji bi ti pohoblali/poravnali malo greda za dvije tri pive i gablec. Tebi ovdje netreba vise od 300-400kn za konstrukciju + Ploca od MDF gore cca 150kn, netreba to nista kantirati, dva uzduzna kanala za vodilicu koja ti kasnije sluzi za poprecni rez.

Firung/Vodilicu si mozes napraviti od iverala recimo 8x8cm i da bude cetvrtasta kocka (pola tih amerikanaca ima neki oblik plastike s strane gdje gura drvo da bolje klizi a taj efekt mozes dobiti s tvrdim drvetom ili u ovom slucaju jeftinjim materijalom ivericom). Ja svoju dan danas stezem stegom, nemam te fensi stezace, radi se o hrastovoj dasci koja od naprijed ima kao "T" oblik koji stezem uz stol, ukoliko nisi dobro ubusio taj dio koji se naslanja na stol stavis novi komadic i problem rijesen. Obisao sam do sada sigurno 50 strojeva koje sam mislio kupiti i opet se rade vratim na ovo svoje, za ono sto vrijedi love fali prostora .

Ja sam se vodio logikom da bolje kupim kvalitetniju el. rucnu pilu i kvalitetan ostar list pile (CMT/ Leitz...) nego da zbubam lovu u te mekane limove. Uvijek mozes cirkular skinuti s donje strane ploce odradit po kuci sta ti pase i kasnije vratis 4 sarafa u isto mjesto i vjerujem da ce rezultat biti kao i prije.

Suma sumarum
Jos uvijek ista makita gore, list pile vadim samo kad ide na ostrenje, nagib pod 45 isto sljaka odlicno. Kasnije sam dodao klizni stol od aluminija ali sam ga maknio, koristim samo gornje kanale za prekratiti dasku ili na geru. Ovo je bilo slozeno iskljucivo za brzo krajcenje dasaka ali se na kraju ispostavilo da radi savrseno . Usisavac i jedna kanta odraduju svoje vec 4 god bez ikakvih problema.

CPU: I5 2500k
GPU: MSI TF 660 OC
MBO: Asrock Z68 PRO3
RAM: 2x4gb G. Skill (1333mhz)
PSU: Seasonic 620W
HDD: SSD 180gb Intel 520 | WD Green 2TB
CASE: CM Elite 370
Ostalo: MX518, Logitech Ultra Flat, DELL U2412M, Hyper 212+

Ako Vam je život tužan, ne brinite! Barem Vam je plaća smiješna

Zadnje izmijenjeno od: fre@k. 09.04.2021. u 19:37.
fre@k je offline   Reply With Quote