https://www.europol.europa.eu/newsro...t%20Assessment.
Realnost je da se ovakve stvari događaju. I da, jasno je meni da nije ovaj Facebook leak započel i omogućil to, ali je definitivno olakšal pristup brojevima.
Isto tak, OIB nije tajan podatak pa kad uzmeš u obzir kombinaciju dostupnih podataka, i prakse koja se ne drži u promil zakona - evo sranja.
Za većinu nas se možda (nadam se) ovo ne bude ticalo. Eventualno bumo dobivali veći broj spam mailova i poziva od automata sad kad je broj telefona, koji morti do sad nije bil u fokusu razno raznih crawlera, kaj opet znači inconvenience za puno veći broj ljudi.
Kaj je da je, da je leak najgora stvar ikad - nije, daleko od toga. Da je nebitno - a pa nije ni nebitno.
Ja pokušavam ne koristiti mobitel za MFA nego authenticator aplikaciju na mobu, pa ak niš minimiziral sam vektor napada koji meni ne znači nikaj kaj se tiče praktičnosti, a opet je bolja opcija. Ili manje zlo, kak god okreneš.
E da, sad slijedi objašnjavanje obitelji i frendovima koji ne kuže takve stvari kak ovo utječe na njih, i da ne klikaju kaj ne trebaju

Nije prvi put da sam moral pomagati oko blokiranja kartice jer su upisivali broj i CVV u payment site-ove bez da su provjerili certifikat i je li uopće Paypal/Stripe site legit ili ne. Ljudi to ne znaju, jebiga, iako bi trebali biti bar upoznati, ali zato postoje mehanizmi i zaštite koje bi trebale to umanjiti. Facebook, kao i hrpa stranica prije, failal je u tome s ovim leakom, i to je problem i treba takve stvari gledati ozbiljno.