Citiraj:
Autor borisko
Zamisli zrak kao spužvu koja se grijanjem povećava, a hlađenjem smanjuje, i tome dobiva, onosno gubi mogućnost da na sebe veže vlagu.
Problem uglavnom nastaje kad se zrak hladi jer iz zraka, odnosno plinovitog stanja, bude "istisnuta" na površine predmeta, u tekuće stanje i to tamo gdje je najhladnije.
|
Kod njega je problem druge prirode. Pisam ovo samo da te nadopunim. On ima hladne zidove i kad topla para iz zraka (na recimo 23C) dodirne zid (na recimo 17C) dio vlage se kondanzira u vodu. Kondenzacija je nista drugo nego suprotan proces od isparavanja. Dakle, kada zagrijes vodu dodas joj energiju i ona se pretvori u paru (plin). Kad ta para dodirne hladan zid onda ona njemu preda energiju i pretvori se u vodu(tekucinu).
Zagrijavanjem prostora/zidova ce povecati maksimalnu vlagu koju moze primiti zrak i time smanjiti relativnu vlaznost i kolicinu kondenzirane vode na zidu. Ali drzati zidove na odgovarajucoj temperaturi, bez adekvatne vanjske izolacije, ce biti skup sport. Jeftinije je smanjiti vlaznost koristeci odvlazivac kojim ce visak vode izliti u wc.
OC. Malo smo se rezisli na dve teme jbg al da ti i ja potvrdim ovo sto je netko drugi rekao na temi o odvlazivacima. Odvlazivac ima razne modove i jedan od njih je "smart". Mozes namjestiti (u koracima po 10%) na kolko oces da se pali. Npr, stavis da se pali na 50% i ako vlaga dodje do te razine on ce ju smanjiti do koraka iza, u ovom primjeru do 40%. Ako ga izgasis iz struje i opet upalis on ce i dalje ostati upaljen u smart modu. Odnosno, nastavit ce raditi isto kad struja ponovo dodje.
Cak mislim da ni nema potrebu ga stavljati na smart uticnicu jer ne trosi on sad ne znam kolko struje. Stavi ga 60% (60% se meni pokazalo kao idealno jer se na 50% puno cesce palio ali ti nadji sto tebi ima vise smisla), prazni kondenzat redovito i bok. Smart nacin ti je najbolji mod jer em ne moras misliti na njega, em ce ti ventilator ostati raditi jos koju minutu nakon sto se kompresor ugasi sto nije slucaj ako ga rucno ugasis. To je dobra stvar jer ce ti zagrijati isparivac na sobnu temperaturu i onda ti se na njemu nece jos koju minutu kondenzirati vlaga pa ces ga i rijedje morati cistici od eventualnih naslaga plijesni.