Ne vidim čemu tolika panika. Imam grafulju odlično me služi. Ako ću nabavljat novu nije priša. Hardwer je lako pokvarljiva roba i cijene variraju kao i dionice na burzi. Proizvođači imaju instalirane kapacitete i zaposlene stručnjake koji svaki mjesec trebaju dobiti plaću. Stručnjake ako ih trebaš nećeš naći odmah na ulici i zato kvalificiranu i visoko stručnu radnu snagu čuvaš i odnosiš se fer prema njima. Njihova oprema za proizvodnju košta poprilično i najskuplja je kada stoji i ne radi ništa.
Proizvođači CPU da bi prodali svoje proizvode onda se moraju proizvoditi i grafičke, HDD, matične ploče i još puno toga tako da je sve to povezano i ovisi jedno o drugom. Ako bilo koja komponenta počne odskakati sa svojom cijenom to odmah utječe i na prodaju svih ostalih komponenti.
Tako da ne treba paničariti bez razloga. Što ne kupim danas mogu i sutra ili prekosutra, Imam doma na zalihi PC još iz 1995 i još uredno radi, a uz njega još tri koji stoje i skupljaju prašinu. Trenutno radim na stroju iz 2016 i sasvim me dobro služi tako da svaku godinu odgađam nabavu novog PC a samo zato jer to što bih sada nabavio za moj posao mi praktično ne bi donijelo veliko poboljšanje.
Moja knjigovotkinja još dan danas radi na stroju kupljenom 2000 godine i za njene potrebe je uredno služi.
Nekada sam trčao i kupovao čim je nešto novo od hardwera izašlo, da bih konačno shvatio da to nema smisla. Nije zec pa da će uteći. A kada kupiš nešto najnovije onda uvijek imaš problema sa drajverima i ne samo s njima jer često je bios u banani u prvoj varijanti i na kraju kada pogledam više vremena izgubim na takve gluposti nego što sam ubrzao svoj posao, realno kupiti zadnji krik tehnike je čisti gubitak za većiu korinika, jer ako ti promjena hardwera ne vrati uloženo kroz godinu dana onda nema smisla bacati novac. Ako zadnji krik tehnike ne radikao samostalni harwer i zaokružena cjelina, već je samo jedna od komponenti uređaja koji koristim nema smisla bacato novac pogotovo kada se podižu cijene za tu komponentu. S obzirom da ne mijenjam uređaje savku ili svaku drugu godinu kao nekad ranije već ih koristim 7 do 8 godina, neće ništa pobjeći ako nešto čemu cijena ide gore odgodim kupnju i pričekam pola i cijelu godinu i kupim onda kada su cijene normalne.
A i samim proizvođačima nije u interesu da im se roba ne prodaje i da stoji. To što je sada zbog skoka bitcoina jedna grupa ljudi odlučila ponovo majnati na kraju će se proizvođačima opreme to obiti o glavu jer broj normalnih kupaca je puno veći od te grupe ljudi koji majnaju. Tako da ovaj kratkoročni porast profita na duge staze će pokazati da je to pogrešna politika jer se živi od normalnih kupaca koji na kraju krajeva kupuju puno više i raznovrsnije komponente i od čega proizvođači hardwera žive. Trenutno proizvođačima grafulja teće med i mlijeko samo zaboravljaju da postoje i druge komponente a oni baš ne vole kada se mijenjaju odnosi na tržištu što se tiće cijena, jer onda njima pada prodaja.
Zato nemojte stvarati bespotrebnu paniku, ako je nešto sada poskupilo, to ne znaći da je to zauvijek, jer u kratkom roku će cijene doć na svoje, jer i ovi drugi proizvođaći koji ne rade grafulje moraju prodati svoje proizvode i ako im neki proizvođać poremeti odnose na tržištu to nije dobro za cijelu branšu, jer na kraju svi oni žive od normalnih kupaca koji su većina.