Imao bih potrebu složiti jedan server koje će služiti uglavnom kao backup server u većoj mjeri, e manjoj mjeri kao file server.
a) 15ak računala s Win 10 iz lokalne mreže htio bih staviti da se redovito backupiraju na server
b) cca 5 računala s winv 10 trebalo bi se lokalno ili remotely spajati na server i raditi s nekoliko dokumenata koji bi se tamo nalazili, na dnevnoj ili tjednoj bazi
malo sam istraživao što i kako i već naletio na prve dvojbe:
1) što se hardvera tiče, da li kupovati neko serversko računalo, ili složiti klasičnu pc kantu? čini mi se da moji prohtjevi i nisu nešto zahtjevni pa možda nije potrebno ići u serversku investiciju, pogotovo što već imam i7/32gb ram pc koji mislim da bi mogao poslužiti
2) prvo pitanje nameće drugo pitanje - ići na windows server licencu ili win 10 pro? opet situacija da win 10 licencu imam, a koliko sam na brzinu čačkao danas, ono što trebam da se složitina windows 10, samo me zanimaju isksutva - jel to u praksi radi jednako dobro?
3. što se tiče remote pristupa za baratanje s par dokumenata, da li tu tražim pretjerano rješenje? jer, mogao bih to riješiti s par google docs i sheet fileova, bez potrebe za serverm, no tu me onda brine sigurnosna dimezija takvog pristupa?