View Single Post
Staro 13.03.2021., 09:23   #9
mate_j
Registered User
Moj komp

mate_j's Avatar

Datum registracije: Feb 2021
Citiraj:
Autor Night Pregled postova
Otvaranje samog diska je potrebno kad se mjenjaju glave, a takvo nešto 99% ljudi ne može izvesti u kućnoj radinosti i svaki pokušaj će uništiti glave ili ostrugati ploče pa će i recovery u specijaliziranim labovima postati nemoguć ili će mu cijena skočiti nekoliko puta.

Vratio sam HDD frendu, on je u Zagrebu i tamo će vjerojatno nositi u Infolab i platiti ako uspiju što izvući.

Ty

Citiraj:
Autor ICT Avatar Pregled postova
Kod situacija da se hdd ne vidi u biosu prvo je potrebno skinuti elektroniku
i očistiti kontakte prema samom disku , najbolji primjer prljavih kontakata
je gore slika 3 u gornjem desnom uglu.
Gumica za bisanje s pokazala najboljom za čišćenje kontakata bez da se ošteti štampa ili kontakti.

Ako je neispravna elektronika a bitni su podaci onda je možeš mjenjati
s istom rev. i preseljenjem EEPROM sa starog diska u kojem su zapisani podaci o tabelama ,veličini i particijama tvog hdd-a, Osim u nekim verzijama elektronike gdje je moguća direktna zamjena pločica ili se stvari zapisuju u glavni chip.
https://www.hddzone.com/hdd_pcb_bios...hip_nvram.html

Otvaranje samog diska je za situacije kade se oštete mehanizmi unutar diska.

Našao sam na internetu dosta fail modela ovakvih diskova, čak i drugom frendu koji ima tu negdje više manje isti model je prestao raditi.

Kontakte sam očistio, nije pomoglo, a ovo za prebacivanje EEPROM-a nisam našao za ovaj. Znam da se može odraditi premještanjem samog čipa na novu elektronuku.

Ali kako sam napisao, HDD je u rukama prijatelja i vjerojatno nosi u taj Infolab ako već nije. Svakako malo se isprepadao nakon ove situacije pa je počeo držati dodatni backup podataka.

Ty

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 13.03.2021. u 15:13. Razlog: spojeni postovi
mate_j je offline   Reply With Quote