View Single Post
Staro 06.03.2021., 08:27   #5412
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Pa treba ti burza neka, bilo kraken, binance ili neka treća koja ima eure ili dolare. Prodaš izrudareno na burzi, ubaciš IBAN i isplatiš si na tekući ili devizni. Ne kužim di je problem
Tako.

Ne razumijem da li ste svi vi jučer u crypto ušli ili ne želite osnovne stvari naučiti. (ne odnosi se na citat od @dakky)

Crypto wallet je baš to, crypto wallet. Nema tu kuna, eura ili dolara.
Ako hoćete te novce potrošiti u realnom svijetu imate nekoliko načina.

1. Kupovina u trgovinama koje podržavaju crypto plaćanje.
Ta podrška se u osnovi svodi na to da te trgovine surađuju s posrednikom koji radi konverziju crypta u kn/EUR/USD po nekom tečaju. Ukoliko je tečaj realan, onda će vam sigurno uzeti proviziju i to ne malu. Ukoliko nema provizije, i hvale se s time, onda su vas oderali na tečaju.
Nisam točno gledao koje su točno provizije, ali pretpostavljam da nećete proći ispod 3%, a vjerojatno će biti i veće.

2. Prebacite na pouzdanu mjenjačnicu, sami konvertirajte u EUR i isplatite si.

Trošak vam je onoliki koliko inače iznosu fee za trgovanje na toj mjenjačnici + fee za SEPA transfer. Fee za trgovanje se kreće od 0,1% do 0,5%, dok je fee za SEPA transfer od 0,1€ - 1€, barem na ovim mjenjačnicama koje sam ja koristio.

Osobno provjerio:
Kraken - 0,26% trade fee + 0,09€ SEPA fee, isplata unutar nekoliko sati ako je radni dan
Bitpanda - 0,10% trade fee (na Bitpanda Pro), SEPA fee mislim da nema, isplata unutar 3 radna dana

Ostale koje su na glasu kao pouzdane, ali nisam osobno provjerio:
Coinbase - 0,50% trade fee, 0,15€ SEPA fee, vrijeme isplate nepoznato
Bitstamp - 0,50% trade fee, 3€ SEPA fee, vrijeme isplate nepoznato
Binance - 0,10% trade fee, 0,80€ SEPA fee, vrijeme isplate nepoznato, pouzdanost nepoznata iako su jedna od najvećih mjenjačnica

Novce možete isplatiti na bilo koji IBAN unutar EU, može biti i Revolut, samo je pitanje da li će vas Revolut pitati odakle vam pare nakon toga. Za manje iznose porezna vas neće daviti, ali ako isplaćujete veće novce trebali bi ste prijaviti porez na kapitalnu dobit koji iznosi po novom 10% + prirez. Ako je npr. prirez 10% za vaše mjesto onda je to ukupno 10% * 1,1 = 11% poreza na ostvarenu dobit.

3. Otvorite crypto karticu
Nisam siguran koje sve postoje, ali ima ih već nekoliko. Znači prebacite crypto na račun kartice, mislim da vam je bolje prvo ga konvertirati u USDT ili nešto slično kako bi imali stabilan iznos umjesto stalno fluktuirajućeg ako je u ETH ili BTC. Izdavatelj kartice radi konverziju vašeg crypta u najčešće EUR kada koristite karticu i zaračunava vam neku proviziju za tu konverziju.

Nemam niti jednu karticu pa ne bih znao detalje, ali ovako iz glave, nudile su mi se crypto.com i Binance kartice. Ako se dobro sjećam, Binance naplaćuje 1% fee na svaku transakciju, nisam siguran da li ima još koji skriveni fee.

Za karticu se 99% trebate verificirati (osobna, račun s vašim imenom i adresom koja se poklapa s osobnom za neki trošak tipa struja/voda/internet). Ako vas traže OIB da upišete onda imaju mogućnost dijeliti te podatke s poreznom bez problema. Ukoliko nigdje ne upisujete OIB posebno, oni će vas verificirati, ali šanse da dijele podatke s poreznom su minimalne.

4. Solarno
Date oglas da prodajete crypto, netko želiti kupiti, nađete se na kavi i obavite kupoprodaju. Ja osobno ne bih kupio crypto na taj način osim ukoliko mi prodavatelj ne daje popust barem 5% u odnosu na trenutne cijene, ali možda ima onih koji bi.
Libertus je offline   Reply With Quote