Citiraj:
Autor ARIAN585
I ja razmisljam o kupnji ovog ili mozda malo jaceg AX73 tp link routera jer sam produljenjem ugovora u a1 sad dobio brzinu od 1 gigabit download i 500 megabita upload,ali toliko ide samo preko ethernet kabla. Preko wifi 5ghz na huawei routeru od a1 brzina je 500 megabita download i upload i ne ide iznad 500,530.Ako bi mi samo mogao reci koliku brzinu si izmjerio preko 5ghz wifi. Razumijem da je AX20 router sa wifi-em 6. generacije i da mi za to trebaju noviji flagship mobiteli kao i nova mrezna kartica sa wifi 6 na kompu i laptopu da bi dobio vecu brzinu, ali me zanima i kakvi su testovi na 5ghz sa uredajima koji su na ac odnosno na wifi 5-ici.
|
Nekoliko je razloga zašto sam uzeo AX20;
- jeftin (kao što rekoh, 406 kn za Wi-Fi 6 router je super cijena)
- odlične recenzije
- najnoviji standard
- najnovija zaštita
Bez ikakvih problema, na laptopu koji podržava samo 2.4 GHz (do 150 Mb/s), Wi-Fi ide do 85/85 (s Telsey routerom; 45/45). Na televizoru (5 GHz) ide puna brzina 100/100 (prije 39/45).
Bez obzira što nemam Wi-Fi 6 uređaja, uzeo sam router koji podržava taj standard jer isti ne planiram mijenjati jako dugo. Dok ja dobijem gigabitni internet, dotle će Wi-Fi 6 doći i na mid-range uređaje koje osobno koristim. Pa eto, zašto ne imati najnovije...
Na router za sada nemam primjedbi. Jučer sam imao problem koji nisam primjetio jer se događao s pojedinim aplikacijama. Netflix nije radio na televizoru i mobitelima; jednostavno ga nije htjelo učitati dok je internet radio normalno. Ispalo je da MTU size treba smanjiti na 1480 što sam i napravio i od tada sve radi bez ikakvih problema.
Archer AX73 je također super po recenzijama. To mi je bio prvi izbor, ali koliko vidim, malo ga ima kod nas, pa malo ne. Odnosno, nude ga samo dvije trgovine iPon i Extreme Digital, dok AX20 možeš pronaći u doslovno bilo kojoj trgovini. 745 kn mi je malo previše za router i bez obzira što nudi veću brzinu; sumnjam da će tu brzinu ikada uvesti A1 (možda tek za 5 godina, ako ne i više). Zato sam se i odlučio na AX20 koji ima maksimalnu brzinu 1201 Mb/s (nešto manje u praksi); čisto solidno. Meni u principu više od gigabita ni ne treba. Već mi je ovo s jedva 45 Mb/s na 100/100 preporod.