Evo, da podijelim malo svoja saznanja vezano za windows10 iso image boot preko ventoy.
Kolega je prije spomenuo kako sa F1 uključi RAM disk u ventoy prije nego odabere windows image. Kod mene to, iz nekog razloga, traje 4-5 minuta na inače normalno brzom sandisk sticku. Nakon toga nemam problem sa time da ne uspijeva pronaći install.wim, međutim kada dodjem do koraka gdje treba odabrati instalacijski drive, installer ne vidi niti jedan od diskova. Čak i preskoči direkt na taj prozor bez da me navodi kroz početne opcije instalacije (key, odabir verzije itd.)
Primijetio sam da je moja ploča u međuvremenu dobila 3 BIOS updatea pa sam to odradio, ali to nije promijenilo situaciju tako da ramdisk opcija očito može uzrokovati neke čudne probleme. I zanimljivo je koliko sporo učitava taj image, ali tko će se u sve te probleme udubiti
Onda sam odlučio krenuti u pravcu spananja install.wim fajla (kada se već ti nevjerojatni idioti u microsoftu nisu sami sjetili te očite opcije rješavanja ovog očitog problema) uz pomoć wimlib aplikacije, koju sam prije koristio i na windowsima.
Ovdje je naravno isto bila tona sitnih problema. Prvo netje configure, pa mu fali neki library bla bla bla. Ali na kraju je popustio.
Citiraj:
git clone git://wimlib.net/wimlib
cd wimlib
# getting configure to work
libtoolize --force
aclocal
autoheader
automake --force-missing --add-missing
autoconf
./configure
# dependancies
sudo apt-get install libxml2-dev ntfs-3g-dev libfuse-dev libattr1-dev
# compile and install wimlib
sudo make install
sudo ldconfig -v # fixes some linking problems?
|
Potom je uslijedilo mountanje windows image, kopiranje fajlova i splitanje na komade od dva GB. Nije ovo automatizirano, može se naravno staviti i da kopira u neki put, pa ovo pa ono, ali nije mi se dalo cijelu skriptu za to pisati, i ovako sam spalio dosta vremena
Citiraj:
sudo mount -t udf Win10_20H2_v2_English_x64.iso /media/iso
# copy
sudo umount /media/iso
# split
wimsplit install.wim install.swm 2000
|
Konačni rezultat je taj da ako bacim te fajlove na stick, instalacija radi bez problema. Došao sam do faze odabira diska i tamo mi nudi sve kombinacije tako da smatram da to radi OK.
Ondje gdje sam lijepo zapeo i fino se iznervirao je buildanje UEFI/legacy bootable ISO image sa novim spananim arhivama. Ispada da to baš i nije trivijalno, makar ne na linuxu. mkisofs se pokazalo da je zapravo link na genisoimage koji je navodno neka ultra zastrarjela verzija, pa sam našao schilly tools bla bla bla.
Ne znam postoji li opcija mountanja iso sa r/w, pa da ubacim nove arhive unutra i rebuildam image. Ali to budem naknadno jer mi je ovaj drag&drop lagano nakrcao.