Citiraj:
Autor Pentel33
Nema smisla generalizirat o alatima i govorit općenito o brendu da je loš ili dobar.
Taj Dewalt ima aku za 900 kn, a ima i za 5000 kn, kvaliteta ta 2 proizvoda neće biti ni približno ista.
Isto vrijedi i za Makitu, Bosch itd.
Često ljudi kupe slabiji alat pa ga forsiraju za teže poslove, normalno da će krepati.
Znači, treba se znati namjena posla i onda gledat rang alata.
Ovako za po doma je Parkside ok, ali ja osobno bi uvijek išao prije na Einhell.
Slične cijene kao Parkside, ali je ipak brend koji ne skriva spec. kao taj parkside kojeg navodno proizvodi hrpa firmi po kini pa ni ne znaš šta će te potrefit.
|
Namjena je bitna, naravno.
Mi koristimo alat za bušenje 6mm rupa, do 10mm prolazne rupe. Ako ide kroz beton/armaturu koristimo Hilty strujnu. Tako da kaku god da Makitu uzmemo mora raditi to za što ju mi koristimo, šarafanje i bušenje. Fleksa za rezanje flahova 3-4mm, i ništa to nije neznam koliko dugotrajan rad.
Za veće rupe imamo staru makitu za štemanje/bušenje koja radi još uvijek bez problema. Uzeli smo novu za 5500kn koja je živi užas. Navodno greška u toj seriji (što nas ne zanima), nismo sa njom izbušili 10 rupa poštenih i ištemali 10metara zida. Riknio, prekidač, stator, rotor, elektronika, sve su navodno mijenjali.
Tako da je Makita precjenjena kako god okreneš.
Ja imam sve Parkside a kum sve Einhell (za kućnu upotrebu), meni u 4 godine još drži moja baterija a njemu je riku bacilo par baterija od Einhella. 2Ah baterije kod Einhella su turbo slabe za običnu aku, moraš uzeti 4Ah.
Uglavnom, Dewalt i Milwaukee se proizvode u PRC-u tak da to što je iz kine ne znaći ništa. Može biti iz Crne gore što se mene tiće, sam da valja.