Evo 2 popodneva i večeri sam potrošio na ovo čudo i moja saga je napokon gotova!
Ukratko:
1. grafička sad doslovno nema coil whine uopće
2. napravio sam undervolt na 1050mV (sa 1150mV)
3. overclockao sam ju na 2500MHz jezgru i 2150MHz memoriju
4. u npr. RDR 2 je zakucana na tih 2500MHz satima, temp joj ne prelazi 78 stupnjeva a ventilator ne ide preko 50% i praktički se ni ne čuje
Brutalno dobar primjerak i sretan sam samo tako!
E sad, detalji moje agonije da bi došao do ovoga
:
(*neću pisati sve nego samo najvažnije, jer će i ovako biti kratki roman)
Coil whine je bio nenormalan u početku, doslovno za izluditi.
Ali kako sam napokon imao vremena baš zasjesti i posvetiti se ovome na duže vrijeme, skužio sam 2 stvari:
1. komp mi se redovito restartao nakon 10-15min igranja RDR2 (i to samo RDR2 i jednom Max Payne 3, ostalo je bilo rock stable)
2. svaki idući put kad bi pokrenuo igru, coil whine se mrvu manje čuo
E sad, ovo pod 2 se kao zna relativno često događati ali rijetko tko dođe do toga da zvuk u potpunosti nestane pa nisam nešto previše nade stavljao u to.
Ali ova restartiranja su me ubila u pojam.
Tu sam sate i sate izgubio, jer toliko je mogućnosti: je li sam RDR2 u komi (pa verificiraj lokalne podatke preko steama x puta reda radi), je li me RAM možda zafrkava (pa mjenjaj latencije, frekvenciju, voltažu...), je li driver od grafičke (pa probaj par njih, i za svaku instalaciju čisti stare drivere...), je li neki program koji se vrti u pozadini pa radi probleme (MSI afterburner npr.), i onda 2 stvari na koje sam najviše sumnjao ali sam se nadao da nije ni jedno od to dvoje, pa sam i ostavio za kraj - je li možda napajanje ipak preslabo (iako po svemu ne bi smjelo biti) i je li možda grafička jednostavno defektna.
Nakon valjda 6 izgubljenih sati i toga da se ništa nije promjenilo (osim što se u međuvremenu drastično smanjio coil whine i skoro se uopće više nije čuo, na što nisam nešto puno veselja trošio jer sam imao veće probleme) odlučim sutradan kupiti novo napajanje od 750W da maknem napajanje iz računice.
Odluka je pala na Antec HCG750 gold jer mi je jedini bio dostupan za "pokupi odmah" u Zadru.
I pogađate, džabe sam krečio, opet restartanje
Ništa, već sam bio lud i mislio da nema biti što drugo nego grafička, i onda mi sine da trenutno vrtim beta bios od matične (jer sam htio imati BIOS sa agesa 1.2.0.0 zbog isprobavanja XMP RAM profila od 3600MHz) i da sam skroz zaboravio na to.
Vratim BIOS na zadnji "stabilni", kad odjednom nema restartanja
Igrao sam satima RDR2 i strašno koliko je grafička dobra, stabilna, tiha i hladna, čudo jedno.
U međuvremenu coil whine je došao do razine gdje ga ne možeš čuti sa zatvorenim kućištem.
Onda sam se poigrao i sa postavkama, završio sam na 2500MHz GPU i 1050mV te 2150MHz za memoriju.
Odigrao par sati, popratio grafu sa MSI afterburnerom/riva tunerom i mogu reći da je rock stable, sad većinu vremena drži 75fps-a (limitirao u driverima) a kad i padne nešto sitno, ne skužiš uopće zbog free synca.
U većini situacija (jer sam perverzirao postavke

) je grafa na 100% (tj. afterburner pokazuje 99% ali ajde) i zakucana na 2.5GHz +-10-15MHz
Uglavnom - serem se na bios i sebe glupog!
Idem napokon uživati u ovome kako sam trebao i od početka