View Single Post
Staro 11.02.2021., 23:14   #52
Neo-ST
Premium
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Piše na početku da nema glupih pitanja pa eto da pitam:

Kako kriptovaluta može imati vrijednost? Kako netko to može primit umjesto "pravog" novca za nešto što prodaje? Nejasno mi je da nešto digitalno što se stvara radom grafičkih kartica može imati ikakvu vrijednost.
Ovdje si uglavnom dobio odgovore zašto Bitcoin i dalje ima vrijednost, ali mislim da tebe zanima kako je dobio vrijednost prvi put.

Pa vrlo jednostavno, vrijednost mora nastati iz nečeg.
U povijesti vrijednost komada papira je bila u tome da ne trebaš teglit sa sobom poluge zlata ili domaće životinje da bi kupio hranu. Komad papira je pojednostavnio transportiranje i razmjenu vrijednosti jer je u početku bio osiguran sa zlatom, pa je tako prihvaćen kao platno sredstvo koje privremeno zamjenjuje zlato.

Bitcoin je svoju vrijednost dobio kriptografskim rješenjem matematičkog problema double-spendinga, koji je opisan u whitepaperu Bitcoina.

To je bilo prvi puta da je netko našao rješenje kako poslati vrijednost, npr. 0.1 BTC, opisanu slovima (0.1) s prvog kompjutera na drugi, a da se istovremeno ta vrijednost izbriše s prvog, dakle da se na neki način osigura da se vrijednost ne može množiti, već da bude jedinstvena i u ograničenim količinama.

Prvi kompjuter je u tom slučaju adresa prvog walleta, a drugi je adresa drugog walleta. Slanje 0.1 btc se naziva transakcijom.

U transakciji koja nastaje jednim takvim slanjem konkretno piše koliko točno Bitcoina šalješ, tko je pošiljatelj, tko primatelj, itd.
Kako transakcija točno izgleda, možeš pogledati ovdje.

To sve ide preko mreže nodova i minera koji verificiraju tu transakciju, odnosno prate je od pošiljatelja do primatelja kroz tzv. blokove koji grupiraju transakcije. Te blokove mineri odrađuju rudarenjem, za šta bivaju plaćeni - Bitcoinom kao nagradom.

I tako je odjednom Mate iz Hrvatske, koji je imao 1 BTC u walletu, u par sekundi poslao svom švorc prijatelju Anti u USA 0.1 BTC, koji je istovremeno bio izbrisan iz Matinog walleta.
Nakon svega, Mate je onda imao 0.9 BTC, a Ante 0.1 BTC.

Satoshi je tada svoj izum podijelio s određenim prijateljima koji su još skupa s njim neko vrijeme dorađivali kod (2008e), a 2009e je prvi put objavio svoj izum na jednom forumu. Ljudima se svidjelo kako to sve skupa funkcionira, počeli su ga koristiti, prvo "cyberpunkovi", programeri i slični geekovi, ljudi su počeli majnati Bitcoin iz znatiželje, pa se nekoliko minera u kratko vrijeme pretvorilo u tisuće majnera po cijelom svijetu...onda se postepeno proširilo...i dalje je sve povijest.

Prva cijena je bila mislim $0.008, definirana od strane neke ubi bože prve burze u to vrijeme, no nije se dugo zadržala na tom nivou.

Neo-ST je offline   Reply With Quote