Kako se otkači gornji kuhinjski element s ovog nosača?

Imam problem u kuhinji, gornji elementi su oni malo viši, idu gore skoro do stropa. Kuhinja mi je taman na uglu stana. Prošle godine u proljeće negdje u stanu iznad došlo je do prodora vode izvana ispod termo fasade što je u međuvremenu sanirano. Nažalost, nedavno smo skužili da nam se točno taj ugao zida u kuhinji valjda izvana navlažio i u kutnom gornjem elementu mi se na stražnjoj strani gdje je bijeli lesonit pojavile unutra žućkaste točkice. Kad sam uzeo ljestve i zavirio skroz iznad elemenata, ima otraga po zidu i tragova crnih točkica. Sranje deluxe koje nisam očekivao, a nisam nažalost niti predvidio da bi se moglo dogoditi.
Sad moram skinuti gornje elemente, sanirati zid i vratiti ih natrag. Zadnja ploha od lesonita ide sigurno nova, to naručujem rezano na mjeru.
Brinu me bočne strane, dakle korpus. Što ako je i tamo krenula plijesan, ima li smisla spašavati ili bacati sve?
Za početak me zanima kako skinuti element s toga, na slici se vidi da se kao i nagnuo malo?
Sanacija zida - mislio sam očistiti na mokro, tretirati nekim žešćim sredstvom, npr. JUB Algicide plus. Dalje zid ravnati po potrebi i obojiti s jupol citro. Ima što bolje?