View Single Post
Staro 07.02.2021., 19:50   #3969
delavi
Banned
Moj komp

Datum registracije: Apr 2020
Citiraj:
Autor Exomaniac Pregled postova
Ne znam čemu bi išta trebalo zabranjivat. A pogotovo ne nešto čemu je cilj vratiti ljudima privatnost i anonimnost koja im je oduzeta i koja im se oduzima.

Proizvođači trebaju osigurati dostatne količine wafera, čipova, fabova, GPU-ova, CPU-ova ili bilo čega. A sad za što to netko koristi to nije ničija briga. Ako ja hoću programirati svoj rig doma da mi vrti hello world poruku 50 milijuna puta u sekundi onda ja na to imam pravo.

Ono što je najgore je da je Europa dopustila da se sva osjetiljiva elektronika proizvodi izvan nje, pogotovo čipovi i TSMC. Ako oni žele operirati na europskom tlu, neka izvole proizvoditi jedan dio čipova ovdje i osigurati dovoljan kapacitet. To je pitanje nacionalne sigurnosti cijelog kontinenta. Kao i sad s cjepivima, ispada da EU bez uvoza iz Indije ne može proizvoditi cjepivo za sebe jer su outsourcali proizvodnju osnovnih sastojaka u Indiju...

Meni pada na pamet da i nije sve to toliko zbog mininga. Jednostavno su skužili da je za one pare 3060ti overkill jer ubija 2080 koja je tada bila dosta skuplja. Pa zašto ne odrat ljude umjetno dižući cijene i fejkajući nedobavljivost i gurajući stare čipove po "novim normalnim cijenama" (serija 20XX, 16xx itd.). Mineri su došli tu kao kec na asa a covid je tu već skoro 2g. pa su cijene bile opet tada bile puno niže nego su to danas.
Sumnjam da fali chipova, dijelova općenito. Pa nisu crkle tvornice niti je bio neki mega požar. Koliko znam nisu ih većinu niti premjestili gdje je skuplja radna snaga (a i da jesu teško bi jedna kartica koštala zbog toga dvostruko više). Mineri su povećali potražnju ali baš toliko da se cijene dižu duplo pa i više, to ne vjerujem.

BTW, cijene proceva i ostalih komponenata su iste ili čak i niže. Primjer R5 5600x kod nas 2600kn a vani se nađe puno bolji deal. I raspoloživo je. Isto je i s trenutnom generacijom intela. Meme su i dalje jeftinije neg ikad, diskovi isto.
delavi je offline   Reply With Quote