Tema: Iskon
View Single Post
Staro 06.02.2021., 10:45   #5856
Gravitos
Registered User

Datum registracije: Nov 2019
Pozdrav svima, na Iskonu sam, router je VMG5313-B30A, VDSL duo paket (telefon i internet).

Imam čudan problem - ponekad uspostava dolaznog tel. poziva izazove reset routera. Koliko sam skužio, postoji 50% šanse da se to dogodi tako da ponekad prođu tri-četiri poziva bez problema, a ponekad puca već prilikom prvog. Nema problema s uspostavom odlaznih poziva, a i internet uredno radi. Također, kad poziv prođe, normalno se završi do kraja (ne puca za vrijeme razgovora, samo prilikom javljanja).

Prijavio sam prvi put kvar, došao je tehničar iz HT, prošao malo po žicama i priključio onaj svoj uređaj za dijagnostiku. I zaista, nakon par minuta prčkanja je problem bio riješen, nazvao sam 10ak puta, svaki put se čovjek javio i pozivi su prolazili. Zahvalio sam i tehničar je otišao, no nisam primijetio da je ugasio wi-fi (zbog korone sam mu ostavio par metara prostora) i čim sam to vratio, problemi su bili isti. Tako da mi nije puno pomogao, osim što smo otkrili da smetnji nikad nema kad je wi-fi ugašen i nema priključenih uređaja preko LAN porta. Čim se upali wi-fi ili nešto spoji kabelom na router, opet nastaju problemi.

Sjećam se da je takvih smetnji bilo prije za vrijeme prvih ADSL priključaka kad su se postavljali oni filteri koji su razdvajali DSL i LINE frekvencije. No sad preko VOIP-a ne vjerujem da je to problem, da li griješim? Ima li smisla da postavim nekakav filter? Dodat ću slike iz routera o stanju linije, jedina greška koja se javi nakon pucanja veze je UAS (unavailable seconds) 26.

Opet sam prijavio kvar preko aplikacije i sad rade neko mjerenje linije. Razmišljao sam da tražim smanjenje brzine s 50/10 na 25/5.

Ima li netko sličnih problema ili kakav savjet?

Slike:
link 1
link 2
Gravitos je offline   Reply With Quote