"Hrvatska pošta naplatit će ovu uslugu samo za one pošiljke za koje Carinska uprava, tj. Ministarstvo financija odluči da je potrebno platiti carinu i/ili PDV." VIDIŠ OVO I/ILI PDV. I onda ja imam problema. A tako je bilo i do sada i da si pročitao cijeli članak zakona s svim odredbama a ne nabrzinu zguglao nešto shvatio bi. Pa da pojasnim još jednom, naručiš bicikl i kinez ti napiše na paket šiljilo za olovke i cijena 2€, carina ga otvara i naplaćuje 60kn+carina+PDV+sve što mogu naplatiti. Ako naručiš šiljilo za olovku i kinez deklarira paket kao šiljilo i cijena mu je 2€ plaćaš PDV. Inače se paketi ne otvaraju na carini nego provlače kroz skener i a ako na skeneru zadovoljava deklariranu robu NE OTVARA SE PAKET. Otvaraju se samo paketi kojima deklaracija nije ispravna. Drugo da si pročitao sve do kraja,pošiljatelji dobivaju opciju eletronske prijave paketa po broju i oni unaprijed navode šta je u paketu i koliko košta te naplaćuju PDV koji se kasnije isplaćuje nama a carina opet preko istog tog skenera i elektronskog broja uspoređuju robu u paketu i deklaraciji. Treće opet opcija EU skladišta gdje sve što si napisao pada u vodu jel je roba iz Eu. Ima i četvro al preopširno je i neda mi se više.